Žena a zdraví

Co a kolik pít?


Kategorie: Dnešní strava Žena a zdraví 
04.červenec 2002
Denně by se mělo vypít 1,5 až 2,5 litru tekutin. To je známý fakt.

Spotřeba tekutin by se ale navíc měla zvyšovat úměrně s rostoucí tělesnou aktivitou a teplotou zevního prostředí. Nejvhodnější tekutinou pro horké počasí je čistá voda nebo nakyslé či nahořklé (trpké) nápoje. Jejich spotřeba by se měla zvýšit na 3 litry denně.

Pro všechny věkové kategorie jsou vhodné kojenecké (používat i při přípravě kojenecké stravy) a stolní vody. Mezi vhodné druhy tekutin patří neslazené ovocné, zelené i tmavé čaje či slabé bylinné čaje, pitná voda z vodovodu a balené vody.

 Na etiketách balených vod má být uveden typ a původ vody, výrobce, datum spotřeby a alespoň základní minerální složení. Některé druhy minerálních i stolních vod jsou svým složením méně vhodné či nevhodné pro kojence, nemocné s urolitiázou (tvorbou močových kamenů), nemocné, kteří musí omezovat příjem sodíku (při vysokém krevním tlaku) apod.

Pro jiné poruchy zdravotního stavu však mohou být některé druhy minerálek prospěšné. Mohou se významněji podílet na substituci některých prvků - např. při nedostatku ze stravy nebo nadměrných ztrát průjmy, u některých onemocnění ledvin apod. Při dlouhodobějším užívání léků je vhodné poradit se s lékařem, který druh vody je vhodné pít. Přírodní minerální vody totiž nemohou být základem pitného režimu. Jejich optimální příjem by určitě neměl překročit 0,5 litru denně. Je vhodné střídat různé druhy minerálek.

Balené vody by se neměly pít přímo z láhve (riziko mikrobiální kontaminace), načatou láhev s vodou je třeba uchovávat v chladu a spotřebovat do 3 až 4 dnů. Ale pozor! Přímá konzumace většího množství perlivých vod se také nedoporučuje, neboť vody sycené vyšším množstvím oxidu uhličitého (CO2) jsou kyselejší a volný CO2 může mechanicky narušit proces zažívání a vyvolávat subjektivní tlakové potíže. K pitné léčbě naopak mohou být používány uhličité přírodní minerální vody (kyselky), jejichž dávkování doporučí lékař.

Z džusů se doporučují pouze stoprocentní. Takzvané nektary jsou ředěnou ovocnou šťávou, doslazovanou a ochucovanou. Konzumace sladkých limonád a kolových nápojů by se měla omezovat vzhledem k zvýšenému obsahu cukru.

Káva není k doplňování tekutin vhodná. Udává se, že množství kávy musíme odečíst od celkového množství vypité vody. Káva nás v první chvíli povzbudí, ale kofein zvyšuje vylučování vody z organismu, takže pití kávy tělo o tekutiny ochuzuje. Pivo obsahuje látky, které podporují tvorbu žaludečních šťáv, usnadňuje trávení, dodává organismu vitaminy skupiny B a hořčiny, ovšem pro každodenní pití je vzhledem k obsahu alkoholu zcela nevhodné. Mělo by být proto upřednostněno pivo s co nejnižším obsahem alkoholu nebo zcela bez alkoholu. Alkoholické nápoje nejsou součástí pitného režimu, mohou být pouze chuťovým doplňkem stravy. Alkohol totiž stejně jako kofein zvyšuje vylučování vody z organismu. Mléko by se mělo považovat za součást stravy jako jiné potraviny.

Přísun tekutin je možné zajišťovat také ovocem a plodovou zeleninou s vysokým podílem vody (např. broskve, rajčata, okurky, meloun).

Autor: Gabriela Maděričová