Žena a zdraví

Strie


Kategorie: Žena a zdraví 
25.červen 2002
Strie neboli pajizévky jsou trhlinky v kůži, různého zabarvení a velikosti, které vznikají při nadměrném napínání pokožky a škáry důsledkem rychlých změn objemu příslušné části těla.

Obvykle jsou způsobeny rychlým ztloustnutím, např. v těhotenství, kdy je v důsledku většího růstu dělohy a přibývání podkožního tuku kůže napínána tak, že její schopnost elasticity je překročena. Vyskytují se nejčastěji na břiše, prsou, stehnech a bedrech.

Již preventivně lze použít mastné krémy nebo speciálně vyráběné přípravky, kterými kůži jemně masírujeme. Při prevenci vzniku strií v těhotenství je třeba důkladné poučení pacientek o výživě a pravidelné sledování nárůstu jejich tělesné hmotnosti, protože tento faktor má pro vznik strií značný význam. Dále je vhodné použít krém, který zvyšuje elasticitu kůže (tzv. anticelulární krémy) a od 5. měsíce těhotenství jednou až dvakrát týdně aplikace polarizovaného světla na rizikové části těla. Tato opatření je nutné doplnit pravidelným cvičením, které pomáhá udržet odpovídající hmotnost a posiluje zejména svaly dna pánevního a břicha.

Úspěšnost léčby již vytvořených strií závisí především na včasném zahájení léčby, u strií starších pěti let je terapeutický efekt slabý. Léčba je opět doplněna aplikací anticelulárních krémů a cvičením.

Strie se také mohou objevit v pubertě při rychlém vývinu prsu, avšak ne všechny ženy, u nichž došlo k rychlému nárůstu objemu prsu, strie mají. Strie mohou vzniknout také vlivem nadměrné hladiny hormonů, např. jako vedlejší účinek léčby steroidy či při Cushingově chorobě, kdy tělo nadměrně produkuje hormony kůry nadledvin. Strie bývají růžové nebo barvy kůže, mohou být ale zbarveny i červeně a časem vyblednout do šeda. V boji proti striím se nabízí spíše cesta prevence, ať už se jedná o vyzkoušené kosmetické přípravky, nebo o jejich kombinaci s využitím terapeutického laseru využívající tři vlnové délky (tzn. zelený, červený a infračervený laserový paprsek). Tuto vadu kůže je možné  zkorigovat natolik, že je opticky téměř neznatelná.

Do určité míry zde samozřejmě hraje roli i stáří strií (čím starší, tím je léčba složitější), ale i v případě, že klientka musí cykly několikrát opakovat, jedná se o metodu cenově dostupnou. kde se výsledky jeví ještě výraznější. Je možné vyzkoušet také netradiční postupy, jako je homeopatie nebo masáže, a třeba vyzkoušet růžový, levandulový nebo mandarinkový olej, přidaný do základu z oleje mandlového či z pšeničných klíčků, kterým by se pokožka měla masírovat minimálně jednou denně. Mohou pomoci i kolagenové injekce. Je možné vyzkoušet také  homeopatický gel určený k léčbě jizev po chirurgických operacích nebo úrazech a po kosmetické korekci, např. dermabrazi nebo po poškození pleti peelingem. Lze jej použít léčebně i preventivně při tvorbě jizev vzniklých po zánětlivých stavech pokožky (např. akné). Zamezuje tvorbě "uzlíků" u křečových žil, po tromboflebitidě a u aknózní pleti a zřetelně zlepšuje strie ve smyslu zúžení a vymizení. Při tvorbě strií trpí zejména vazivo, které pro svou obnovu potřebuje vitamin C a zinek. Přímo na strie je možné nanášet Pyctonogenol gel. Prý je účinné i mazání bambuckým máslem nebo krém Bonella (k dostání v každé lékárně), olivový olej, krém proti striím od  nebo měsíčková mast. Z bylinek se doporučují přípravky s obsahem muškátu vonného nebo rozmarýny lékařské.

Autor: Gabriela Maděričová