Léčivé bylinky v těhotenství

Prha chlumní


Kategorie: Léčivé bylinky v těhotenství 
21.červen 2002
Většině žen se v těhotenství tvoří na kůži strie neboli pajizévky. Dochází k tomu v důsledku rychlého růstu těla, nedostatečné elasticity kůže a v neposlední řadě také jako důsledek hormonálních změn. Jejich tvorbě lze úplně zamezit, nebo ji alespoň zmírnit pravidelnou masáží břicha, stehen, hýždí a prsů speciálním masážním olejem. Nastávající maminky mohou zůstat klidné, protože trhlinky v kůži vzniklé v těhotenství díky masáži většinou v několika měsících po porodu zase zmizí.

Účinnou složkou speciálního masážního oleje proti těhotenským pajizévkám může být např. výtažek z prhy chlumní neboli arniky. Masážní olej s arnikou zlepšuje také prokrvení pokožky, zabraňuje předčasnému stárnutí kůže, působí proti vzniku křečových žil, odstraňuje svalové napětí a ztuhlost, může se přidávat do hřejivé koupele. Masáž proti tvorbě pajizévek provádíme nejlépe po večerní koupeli do mírně vlhké pokožky směrem k srdci.


Popis:
Prha chlumní neboli arnika (Arnica montana L.) je 30-60 cm vysoká, žlutě kvetoucí trvalka z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Celá rostlina je slabě aromatická. Listy přízemní růžice jsou celokrajné. Lodyha je přímá, žláznatě pýřitá. Jednotlivé, nápadně velké úbory rozkvétají na konci lodyhy.

Rozšíření:
Arnika roste v horských oblastech na loukách a pasekách, na pastvinách, lesních světlinách. Vyhovují ji kyselé vlhké půdy. Prha chlumní je evropský druh, který se vyskytuje v oblasti od Portugalska na jihu až po jižní Norsko na severu. U nás patří mezi zvláště chráněné rostliny v kategorii ohrožených druhů rostlin. Její sběr v přírodě je proto zakázán.

Historie používání:
Ve středověku byla prha chlumní považována za všelék, mimo jiné se používala jako afrodisiakum. Odvarem z květů se léčily vnitřní bolesti způsobené úderem či pádem. Arnika sloužila jako lék při neurozách. Odvar z kořene se používal po mrtvici a při ochrnutí končetin.

Sběr:
Celé úbory prhy chlumní (Arnicae flos) se sbírají v červnu až srpnu. Při sběru pozor na larvy mouchy Trypeta arnicivora, které v květech žijí. Musí být z drogy odstraněny. Ve fytoterapii se zřídka používá také oddenek s kořeny (Arnicae radix), který se sbírá z pěstovaných rostlin na podzim (v září a říjnu) nebo na jaře (březen).

Obsahové látky:
Květní droga obsahuje silici s tymolem a jeho metylesterem, dále hořčiny, flavonové glykosidy, karotenoidní barviva, cholin a třísloviny. Vlastnosti: Antiflogistikum, derivans.

Účinek na organismus:
Prha chlumní se používá především vně ve formě tinktury či záparu na ošetření poranění (ne do otevřené rány), na kloktání, při edémech. Je součást mastí a čípků proti hemoroidům. Blahodárně působí na unavené nohy, preventivně se užívá proti vzniku žilních zánětů. Vnitřní použití drogy je záležitostí odborného lékaře, vzhledem k toxicitě se nedoporučuje její lidové užívání. Vnitřně působí na krevní oběh, zvyšuje krevní tlak a vyvolává překrvení orgánů pánevního dna.

Použití:
Nálev připravíme ze dvou lžiček drogy a čtvrt litru vroucí vody. Jednu polévkovou lžíci tinktury ředíme půllitrem vody a používáme na obklady a ke kloktání. Toxicita a vedlejší účinky: Při překročení terapeutických dávek se projevuji toxické účinky. Dochází k podráždění trávicího traktu, poruchám dechu až kolapsu.

Zajímavosti:
Ve starší literatuře se můžete setkat s mnoha lidovými názvy prhy chlumní neboli arniky, např. smetanice, matonice, závraťový kořen nebo šlakové koření.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná