Kožní nemoci

Celulitida


Kategorie: Kožní nemoci Žena a zdraví 
10.červen 2002
Při celulitidě nabývá kůže nerovného, dolíčkového povrchu, připomínajícího kůru pomeranče. Celulitida trápí více než 90 % žen. Zvýšené riziko je v těhotenství, ale postihuje i dívky v pubertě a ženy v přechodu.

Souvisí s působením ženského hormonu estrogenu, proto jí více trpí ženy užívající antikoncepční přípravky, které tyto hormony obsahují. Celulitida nesouvisí s nadváhou, neboť jí trpí i štíhlé ženy. Hrbolky na kůži totiž nejsou tvořeny zbytečnými zásobami tuku, ale jsou výsledkem změn podkožního tukového vaziva, v němž je zadržována voda. Porucha struktury kůže postihuje především boky, stehna a hýždě.

 

U mladších žen nejsou změny na kůži většinou patrné, protože jejich tkáně jsou pružné. S postupujícím věkem jsou zřetelnější, zásoby tuků v podkožním vazivu se zvětšují a vznikají hrbolky a důlky na povrchu kůže.

 

Ve vyšším stupni celulitidy se po těle objevují i rozsáhlé otoky, které zmenší masáž, jež z postižených míst odvede přebytečnou tekutinu. Celulitida může být dědičná. Jako u většiny nemocí se však dědičnost  nemusí projevit, pokud se nepřidají další spouštěcí faktory.

 

Příčinou vzniku celulitidy je také nesprávná životospráva, kdy se tělo zanáší toxiny, nestrávenými metabolity a trpí nedostatkem minerálů a vitaminů. K jejímu vzniku přispívá i nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, stres, kouření a strava bohatá na živočišné bílkoviny, tuky a cukry. Příčinou může být i porucha jater.

 

Speciální masáže lze při léčení celulitidy doplnit používáním přípravků s obsahem jinanu dvoulaločnatého, jetele, semen vinných hroznů a řasy mechýřnaté. Tyto přípravky zlepší vnitřní výživu tkání, zvýší odbourávání tuků v buňkách a chrání před změnami pojivové tkáně. Hormonální poruchy jsou tedy jedním z původců celulitidy. Podle některých autorů ke vzniku celulitidy mohou přispět antikoncepční pilulky nebo  jiné druhy endokrinologického léčení. Estrogeny blokují působení vitaminu E, který podporuje oběh krve, a dále vitaminu B6, který má močopudný účinek a odstraňuje zadržování tekutin v tkáních. Narušení funkce těchto dvou vitaminů stačí ke vzniku deviace ve výměně tekutiny - tuky, což je předpoklad vzniku celulitidy.

 

Estrogeny spalují kyselinu listovou, velmi cenný prvek ze skupiny vitaminů B. Dále blokují funkci vitaminu C, který působí proti stárnutí, a vitaminu B12 (důležité pro fyziologii kůže). Častou příčinou celulitidy je špatný krevní a lymfatický oběh, který je způsoben nedostatem pohybu. Lymfa musí v těle proudit a odvádět z něj toxické látky. Nemá ale svou vlastní pumpu jako krevní oběh srdce, proto ji musíme v těle rozproudit nejlépe 2x denně ráno a večer půlhodinovým cvičením. Také rychlá chůze, plavání a tanec jsou ideálním pohybem.

 

Nezbytně nutné je si denně ráno a večer masírovat celé tělo kartáčem či speciální rukavicí. Začněte hlazením od chodidel ke koleni, pak pokračujte od kolena k boku. Potom proveďte pár kroužků na břiše a jemných kroužků na prsou. Poté podél paží od zápěstí k ramenům, dolů po zádech, kam až to jde, a vzhůru po hýždích. Provádějte tak dlouho, dokud je vám to příjemné. Dobré je provádět masáž před koupáním. Nikdy nekartáčujte křečové žíly. Můžete také střídat teplé a studené sprchy. Směr střiků je stejný jako při kartáčování. Lymfatický oběh můžeme též stimulovat éterickými oleji (jalovcový, rozmarýnový, grapefruitový, gerániový). Ke zlepšení prokrvení mohou napomoci i kvalitní krémy s obsahem mořských řas a éterických olejů. Dvakrát do týdne by se měla provést odborná buď ruční lymfatická masáž, nebo lymfatická masáž přístrojem pracujícím na principu presoterapie.

 

 Důležité je uvolňovat zplodiny a toxiny z tkání a také se snažit, aby škodlivých látek bylo v našem organismu co nejméně. Při pročišťování organismu se musíte především snažit vyloučit ze svého jídelníčku všechny škodliviny - cukr, sladkosti, uzeniny, chipsy, instantní výrobky, bílé pečivo, kečup, majonézy atd. Dopoledne můžete především při teplém počasí jíst pouze ovoce, během dne pak celozrnné pečivo, drůbež, ryby, obiloviny, bílé jogurty, luštěniny společně s půl kilem čerstvé zeleniny. Jeden den v týdnu můžete držet ovocný či zeleninový půst. Nemíchejte však dohromady ovoce se zeleninou. Důležité je dostatečně pít, alespoň 2,5-3 litry denně. Kromě čisté vody bez bublin pijte vylisované ovocné a zeleninové šťávy a čaj s ostropestřce mariánského, který podpoří detoxikační činnost jater, nebo čaj z chaluhy bublinaté, který působí na štítnou žlázu a podporuje metabolismus.

Autor: Gabriela Maděričová