Žena a zdraví

Jak chcete rodit?


Kategorie: Žena a zdraví 
29.květen 2002
V poslední době probíhá řada diskusí o porodnictví a porodech, a to jak v odborném lékařském tisku, tak v médiích určených laické veřejnosti. Porod je samozřejmě záležitostí významnou a vzhledem k tomu, že je ve většině případů zážitkem prožitým jednou či dvakrát za život, zapíše se nesmazatelně do povědomí ženy. Mnoho žen dnes volí jiné formy přivedení potomka na svět třeba proto, že jim některé porodnice připadají neosobní a touží po přirozeném porodu.

Co je přirozený porod
Z lékařského hlediska jde vlastně o porod fyziologický, tedy takový, který začne samovolně, samovolně se rozbíhá svým tempem, bez patologických odchylek, a tedy nemusí být lékařsky ovlivňován. Je při něm poskytována základní lékařská a monitorovací péče, tudíž je zde možnost poskytnout rodičce prostor pro její aktivní přístup, aniž by byla ona či plod vystavovány riziku. Určí si, kde porodí, jak bude proces prožívat, dává impulzy k tomu, co jí pomáhá od bolesti. Je však nutné rozlišovat potřeby zdravé ženy do třiceti let a maminky řekněme pětatřicetileté, která trpí od dětství vážnou chorobou. Ta se bude muset spokojit s klasicky vybaveným porodním sálem s lékařem a dalšími specialisty v záloze. Při přirozeném porodu je především nutná změna v přístupu ošetřujícího personálu. Personál by měl být milý a vstřícný, být spíše nenápadný, měl by rodičku povzbudit a navodit ovzduší vzájemné důvěry. Vytvoření příjemného místa pro porod, nejlépe takového, které alespoň vzdáleně připomíná domov, také značně napomáhá jeho zdárnému průběhu. Pokud porod probíhá přirozeně a bez komplikací, poskytuje se jen základní péče. Čím více se do porodu zasahuje, tím větší je pravděpodobnost možných komplikací.

Trendy v porodnictví
Hlavním trendem v současném porodnictví je individuální přístup ke každé rodičce jako ke klientovi, který má svá přání či obavy. Porod má být uzpůsoben přání rodičky a aktuálnímu lékařskému nálezu. Rodička má být plně informována o možnostech, výhodách a nevýhodách i rizicích. Rodičovský pár se po konzultaci s lékařem či porodní asistentkou může rozhodnout pro výběr porodnice nebo pro některou z nabízených možností porodu. Má mít také možnost odmítnutí navrhovaného léčebného postupu. Bohužel není výjimkou, že o rodičku před otěhotněním, během gravidity, v průběhu celého porodu a v šestinedělí pečuje několik různých lékařů či porodních asistentek. Ideální by byl jeden lékař a porodní asistentka během celého procesu, protože navázání bližšího vzájemného kontaktu a důvěry je nenahraditelné pro zdárný průběh porodu. Podávání medikamentů by mělo být omezeno na nejnutnější míru, pouze v případech, kdy je to odůvodněné a kdy již byly vyčerpány přirozené prostředky. Stejné je to s přístrojovou technikou, která by měla být využívána skrytým a nenápadným způsobem, aby rodičku nestresovala a neomezovala.

Možnosti a nemocnice
Dnes již existují místa, kde se maminky mohou domluvit na poloze, v jaké chtějí rodit (vleže, vkleče, na porodní stoličce, na porodním pytli nebo přímo do vody), ve většině porodnic je možné mít s sebou doprovod ať již partnera, či jiné osoby, bývá možné domluvit se na holení a klystýru. Je možné pomoci rodičce homeopatií, aromaterapií, masážemi a pod., i když dané přístupy třeba přinesou „jen“ placebový efekt.

V přehledu nabízíme informace o možnostech v některých porodnicích.

Autor: Gabriela Maděričová