Choroby

Pyodermie


Kategorie: Choroby Kožní nemoci 
09.květen 2002
Pyodermie jsou hnisavá onemocnění kůže. Vyskytují se buď samostatně, nebo jako doprovod jiných kožních chorob. Jsou způsobeny streptokoky (zejména Streptococcos pyogenes)či stafylokoky (Staphylococcus aureus), které mohou vyvolat celou řadu akutních i chronických kožních chorob. Tyto choroby mohou mít lehký, ale i velice těžký průběh.
Za normálních okolností se zdravá kůže vůči pyogenním kokům (tj. bakteriím způsobujícím hnisání) brání svou samodezinfekční schopností. K tomu, aby pyogenní koky byly schopny vyvolat některou z forem pyodermií, je zapotřebí narušení struktury kožního povrchu, porušení ochranného kyselého pláště a přítomnosti dalších faktorů. Z nich bychom mohli v první řadě uvést nedostatečnou osobní hygienu. Dále ke vzniku pyodermií přispívá častý pobyt ve vlhkém, horkém či prašném prostředí, styk pokožky s minerálními oleji atd. Proto se s pyodermiemi můžeme setkat nejčastěji u lidí pracujících v dolech, u vysokých pecí či v konzervárnách. Často se s nimi také setkáváme u vojáků základní služby a v dětských kolektivech. K pyodermiím jsou zcela logicky náchylnější i lidé se sníženou obranyschopností organismu, jako jsou např. diabetici či nemocní AIDS.

Pyodermie se většinou dělí podle průběhu na:
- povrchové, které postihují svrchní vrstvy kůže
- folikulární – postihující vlasové folikuly
- hluboké, které postihují podkoží
- pyodermie postihující potní žlázy
- chronické

Mohou mít za následek vznik dalších zánětlivých onemocnění. V některých případech (u neléčených pyodermií způsobených streptokoky) dokonce hrozí i riziko vzniku akutní glomerulonefritidy. To je onemocnění ledvin s náhlým začátkem a rozvojem ledvinové nedostatečnosti během několika dnů. Proto je důležité se při příznacích pyodermie obrátit včas na lékaře, který rozhodne o způsobu léčby. Důležitá je samozřejmě prevence – eliminování rizikových faktorů.

Autor: Mgr. Jiří Široký