Medicína

Maliník obecný


Kategorie: Léčivé bylinky v těhotenství 
03.květen 2002
Od 34. týdne těhotenství do porodu se doporučuje pravidelně pít čaj z listů maliníku (Rubi idaei folium). Experimenty prokázaly tonizující vliv listů maliníku na hladké svalstvo střev a dělohy.

Popis:
Maliník obecný (Rubus idaeus L.) je ostnitý keř s dvouletými prýty. Listy jsou většinou pětičetné, na rubu šedobíle plstnaté. Bílé květy skládají hroznovitá květenství. Malina není plod, ale souplodí peckoviček. Maliny jsou většinou červené, vzácně žlutavé. Rod Rubus L. (ostružiník, maliník) patří k druhově nejbohatším rodům květeny naší republiky. Určování jednotlivých druhů představuje oříšek i pro zkušené botaniky - profesionály. Hlavními důvody je velká morfologická variabilita, vysoký stupeň křížení a apomixie, tzn. nepohlavní rozmnožování pomocí tvorby semene. U nás se můžete setkat s devíti desítkami druhů ostružiníků. Jedním z nich je maliník obecný.

Rozšíření:
Maliník obecný se vyskytuje hojně především na světlinách, pasekách a lesních okrajích. Celkový areál rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu, na východ zasahuje až po Altaj.

Historie používání:
Díky archeologickým nálezům víme, že maliny sbírali lidé již v neolitu. Ve starověkém Řecku a Římě se používala malinová šťáva při trávicích obtížích. Ve středověku se maliny těšily též velké oblibě, a to jak plané, tak pěstované. Pěstovaly se v klášterních zahradách. Matthioli ve svém herbáři zmiňuje použití plodů, listů i květů maliníku. Ještě na začátku 20. století platila malinová šťáva jako lék proti zimnici, na mírnění horkosti v těle a jako mírné projímadlo. Tradiční německá receptura krvečistící a žaludeční čajové směsi obsahovala vedle listů maliníku mařinku a jahodník.

Sběr:
Mladé listy maliníku (Rubi idaei folium) sbíráme od června do srpna. Obsahové látky: Listy obsahují třísloviny (až 10 % gallotaninů), organické kyseliny, flavony a minerální látky; plody obsahují do 2 % organických kyselin, provitamin A a vitaminy komplexu B, dále sacharidy, antokyanový glykosid kyanidin, pektin, sliz, gumu, alkoholy a další látky.

Vlastnosti:
Mírné adstringens a spazmolytikum, plody působí jako diaforetikum, korigens chuti a vůně.

Účinek na organismus:
Kromě výše uvedeného mírní droga podráždění sliznice dutiny ústní, hltanu a trávicích cest. Plody působí potopudně, používají se při horečnatých onemocněních. Fermentované listy maliníku se používají jako náhražka černého čaje.

Použití:
Jednotlivá dávka na zápar je 1,5 g drogy. Užíváme 2-3 krát denně šálek.

Toxicita a vedlejší účinky:
Vedlejší škodlivé účinky nebyly zjištěny ani při dlouhodobém používání drogy. Listy i plody maliníku proto našly uplatnění v geriatrické i pediatrické praxi.

Další význam:
Maliník je důležitou medonosnou rostlinou. Plody jsou chutným a vyhledávaným lesním ovocem. V domácnostech i v potravinářském průmyslu se z nich vyrábějí džemy, marmelády, kompoty a šťávy, želé, likéry a desertní vína. Přidávají se do osvěžujících nápojů, např. do Kofoly.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná