Bylinky

Lophophora fricii


Kategorie: Rostlinné omamné drogy 
26.duben 2002
Je příbuznější s Lophophora diffusa než s Lophophora williamsii. Obsah alkaloidů je ale odlišný, Uvádí se, že po požití této rostliny může dojít k poškození až otravě. Tato rostlina často připomíná Lophophora williamsii.

Vyskytuje se však pouze v poměrně malé oblasti státu Coahuila. Roste ve vyšších horách a vyhledává skalnatý terén (existují informace o tom, že příbuzné rostliny se vyskytují i v rovinách).

Tělo má šedou až nafialovělou, někdy i nažloutlou barvu, u mladých jedinců je členěno do pěti žeber. Velikost dospělých jedinců se pohybuje mezi 4 a 10 cm, uvádí se však i 20 cm, a dokonce i 40cm. Takové šířky však dosahuje jen v případě, že roste jako trs. Obvykle jsou rostliny jednohlavé, občas tvoří několik odnoží. Mají 8 až 21 žeber, která jsou zvlášť u starších rostlin silně zvlněná, a rostlina tím dostává bradavčitý vzhled. Kořen je řepovitý. Květy jsou nejčastěji tmavorůžové, ale barva se proměňuje od bílé až po fialovou. Bílá až lehce narůžovělá forma se zde vyskytuje zatím poměrně vzácně. Tyčinky jsou nejčastěji bílé, blizna také. Plody většinou tmavorůžové, vzácněji světle růžové. Hlavní složkou je alkaloid pellotin.



Cactus Banner

Autor: Vojtěch Myšák