Dnešní strava

Vláknina – prevence rakoviny


Kategorie: Dnešní strava 
22.duben 2002
Vláknina je jednou ze složek našeho jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav. Je prokázáno, že ty skupiny populace, v jejichž jídelníčku je hodně vlákniny, trpí civilizačními nemocemi mnohem méně než ti v jejichž jídelníčku je vlákniny málo.

Jedná se zejména o rakovinu trávicího ústrojí, kardio­vaskulární onemocnění, cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu v krvi a obezitu. Blahodárné působení vlákniny se projevuje při konzumaci okolo 30 g vlákniny denně. Lékaři udávají, že toto množství výrazně snižuje riziko rakoviny, u rakoviny trávicího ústrojí (zejména tlustého střeva) dokonce až o 30 %.

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů, zejména celulózy a pektinu. Vláknina má z hlediska účinku na organismus řadu výhodných vlastností.

Vláknina intenzivně přijímá vodu - bobtná. Abychom této vlastnosti využili, musíme dostatečně pít v průběhu celého dne. Nabobtnaná vláknina udržuje obsah střev vláčný a v dostatečném objemu, tím usnadňuje jeho průchod střevem a brání zácpě, upravuje vyprazdňování. Při nedos­tatečném pití může zvýšený příjem vlákniny vyvolat zácpu. Dostatečné množství tekutin, alespoň 3 litry denně, je zejména důležité, pokud doplňujeme vlákninu samostatně, např. otrubami nebo různými druhy čisté vlákniny.

Vláknina je schopna na sebe vázat různé látky z obsahu střev. Její schopnost vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznika­jící při trávení intenzivně chrání sliznici střev před poškozením. Má tedy pro­tirakovinný a ochranný účinek na trávicí soustavu. Váže však na sebe i některé vi­taminy, proto při přidávání vlákniny do stravy je vhodné přidat (v jiné porci) i vitaminy.

Vláknina aktivně zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků z potravy. Tím významně upravuje jejich metabolismus a přispívá ke kompenzaci cuk­rovky a snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mechanismus úpravy krevních metabo­litů není zatím přesně znám, ale tento efekt není způsoben pouhým zpomalením vstřebávání.

Z vlákniny nejsme schopni získávat energii. Proto potraviny obsahující více vlákniny vyvolají pocit nasycení, zapl­ní žaludek, ale nezvyšují energetický příjem. Tuto vlastnost oceníme při snižo­vání nadváhy, např. celozrnný rohlík nás zasytí na 2-3 hodiny, bílý, který obsa­huje vlákniny méně, maximálně na 2 hodiny (energie obsahují zhruba stejně).

Vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry. Spolupůsobí při osídlení střev "žádoucí" mikroflórou, tím pod­poruje její ochranné působení ve střevě. Vláknina vytváří vhodný životní prostor pro mikroorganismy, některé druhy rozpustné vlákniny jsou mikroflórou v tlustém střevě využívány jako potrava.

 Doporučená denní dávka vlákniny je 30-50 g. U tohoto množství jsou prokázány preventivní zdravotní účinky. Naše populace obvykle konzumuje pouze 15 g, což je velmi málo, a proto je vhodné v jídelníčku doplnit vlákninu cíleně, tedy využít různé potravní doplňky s čistou vlákninou.

Přípravků je na trhu celá řada, např. otru­by, jablečná vláknina, řepná vláknina, vláknina z obalů semínek jitrocele. Při výběru a používání vlákniny je lépe se orientovat na rozpustné druhy vlákniny, které velmi intenzivně bobtnají, jsou jemné a nedráždí stěny střevní, dobře se přidávají do potravin.

Pozitivní působení užívání vlákniny se projevuje již při konzumaci 2 lžiček čisté vlákniny denně. Při užívání vlákniny musíme důsledně pamatovat na dostatečný příjem tekutin, alespoň 3 litry a v průběhu celého dne. V porci, kde užijeme vlákninu, nepoužíváme žádné jiné potravní doplňky – vitaminy, minerální látky a stopové prvky, protože vláknina snižuje jejich vstřebávání. Vlákninu můžeme užít samostatně, ale je lépe ji přidat do vhodných potravin. Zejména u obézních osob, při cukrovce a vysoké hladině cholesterolu tak využijeme její další pozitivní vlastnosti – pocit sytosti, zpomalení vstřebávání živin, stabilizaci hladin metabolitů v krvi.

Vlákninu můžeme přidat do různých nápojů a koktejlů, jogurtů, kaší, ale i do karbanátků a masových směsí. Vždy musíme počítat s dostatkem tekutin a s tím, že směs po nabobtnání vlákniny podstatně zvětší svůj objem. Vláknina je bez chuti, a proto chuť hotových pokrmů nemění.

V současné době, kdy se výrazně zvyšuje riziko rakoviny trávicího ústrojí a riziko metabolických onemocnění, je dostatečný denní příjem vlákniny velmi potřebný.