Dnešní strava
Vláknina – prevence rakoviny
Jedná se zejména o rakovinu trávicího ústrojí, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu v krvi a obezitu. Blahodárné působení vlákniny se projevuje při konzumaci okolo 30 g vlákniny denně. Lékaři udávají, že toto množství výrazně snižuje riziko rakoviny, u rakoviny trávicího ústrojí (zejména tlustého střeva) dokonce až o 30 %.
Vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů, zejména celulózy a pektinu. Vláknina má z hlediska účinku na organismus řadu výhodných vlastností.
Vláknina intenzivně přijímá vodu - bobtná. Abychom této vlastnosti využili, musíme dostatečně pít v průběhu celého dne. Nabobtnaná vláknina udržuje obsah střev vláčný a v dostatečném objemu, tím usnadňuje jeho průchod střevem a brání zácpě, upravuje vyprazdňování. Při nedostatečném pití může zvýšený příjem vlákniny vyvolat zácpu. Dostatečné množství tekutin, alespoň 3 litry denně, je zejména důležité, pokud doplňujeme vlákninu samostatně, např. otrubami nebo různými druhy čisté vlákniny.
Vláknina je schopna na sebe vázat různé látky z obsahu střev. Její schopnost vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení intenzivně chrání sliznici střev před poškozením. Má tedy protirakovinný a ochranný účinek na trávicí soustavu. Váže však na sebe i některé vitaminy, proto při přidávání vlákniny do stravy je vhodné přidat (v jiné porci) i vitaminy.
Vláknina aktivně zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků z potravy. Tím významně upravuje jejich metabolismus a přispívá ke kompenzaci cukrovky a snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mechanismus úpravy krevních metabolitů není zatím přesně znám, ale tento efekt není způsoben pouhým zpomalením vstřebávání.
Z vlákniny nejsme schopni získávat energii. Proto potraviny obsahující více vlákniny vyvolají pocit nasycení, zaplní žaludek, ale nezvyšují energetický příjem. Tuto vlastnost oceníme při snižování nadváhy, např. celozrnný rohlík nás zasytí na 2-3 hodiny, bílý, který obsahuje vlákniny méně, maximálně na 2 hodiny (energie obsahují zhruba stejně).
Vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry. Spolupůsobí při osídlení střev "žádoucí" mikroflórou, tím podporuje její ochranné působení ve střevě. Vláknina vytváří vhodný životní prostor pro mikroorganismy, některé druhy rozpustné vlákniny jsou mikroflórou v tlustém střevě využívány jako potrava.
Doporučená denní dávka vlákniny je 30-50 g. U tohoto množství jsou prokázány preventivní zdravotní účinky. Naše populace obvykle konzumuje pouze 15 g, což je velmi málo, a proto je vhodné v jídelníčku doplnit vlákninu cíleně, tedy využít různé potravní doplňky s čistou vlákninou.
Přípravků je na trhu celá řada, např. otruby, jablečná vláknina, řepná vláknina, vláknina z obalů semínek jitrocele. Při výběru a používání vlákniny je lépe se orientovat na rozpustné druhy vlákniny, které velmi intenzivně bobtnají, jsou jemné a nedráždí stěny střevní, dobře se přidávají do potravin.
Pozitivní působení užívání vlákniny se projevuje již při konzumaci 2 lžiček čisté vlákniny denně. Při užívání vlákniny musíme důsledně pamatovat na dostatečný příjem tekutin, alespoň 3 litry a v průběhu celého dne. V porci, kde užijeme vlákninu, nepoužíváme žádné jiné potravní doplňky – vitaminy, minerální látky a stopové prvky, protože vláknina snižuje jejich vstřebávání. Vlákninu můžeme užít samostatně, ale je lépe ji přidat do vhodných potravin. Zejména u obézních osob, při cukrovce a vysoké hladině cholesterolu tak využijeme její další pozitivní vlastnosti – pocit sytosti, zpomalení vstřebávání živin, stabilizaci hladin metabolitů v krvi.
Vlákninu můžeme přidat do různých nápojů a koktejlů, jogurtů, kaší, ale i do karbanátků a masových směsí. Vždy musíme počítat s dostatkem tekutin a s tím, že směs po nabobtnání vlákniny podstatně zvětší svůj objem. Vláknina je bez chuti, a proto chuť hotových pokrmů nemění.
V současné době, kdy se výrazně zvyšuje riziko rakoviny trávicího ústrojí a riziko metabolických onemocnění, je dostatečný denní příjem vlákniny velmi potřebný.