Hubnutí - obezita

Podvýživa


Kategorie: Nadváha a obezita 
17.duben 2002
Podvýživa neboli malnutrice je stav, který má za následek poruchy celé řady funkcí organismu. Je pochopitelně oslabena svalová síla, a dochází tudíž k projevům svalové slabosti.

Zejména jsou ohroženy dýchací svaly a s velkou pravděpodobností dochází k zánětu plic. Dále bývá postižen kardiovaskulární systém. S tím souvisí i zhoršení termoregulace a imunity. Rovněž bývají atrofovány sexuální funkce. Celý organismus se ocitá v nepohodě, což vede k depresím, podrážděnosti, snížené koncentraci a strachu. U dětí potom malnutrice zpomaluje tělesný i duševní růst a zpožďuje nástup sexuální zralosti.

Za základní ukazatel malnutrice se považuje pokles zásob tělesných bílkovin. Tato porucha může být způsobena jednak nedostatečným příjmem hodnotné potravy, jednak chronickým katabolickým onemocněním. (To jsou biochemické procesy, které vedou k uvolňování energie. Hlavním hormonem, který tyto procesy řídí, je glukagon. Jeho antagonistou, který naopak řídí anabolické reakce, je inzulin. Anabolické reakce lze stručně charakterizovat jako reakce, které vedou k ukládání energie do rezerv. Jak inzulin, tak i glukagon jsou hormony produkované buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní).

Ve své podstatě lze rozlišit dva typy malnutrice - malnutrici marasmu a malnutrici typu kwashiorkoru. Kromě těchto dvou typů lze definovat i třetí typ, který je kombinací obou předcházejících.

Marantický typ malnutrice (resp. prosté hladovění) lze zjisit celkem snadno. Je charakterizován postupným poklesem hmotnosti (vyšší výdej energie než příjem). Dotyčný potom využívá své vlastní energetické rezervy - a to nejen tělesný tuk, ale postupem času začíná na energii přeměňovat i svalovinu. Malnutrici typu kwashiokoru lze objevit mnohem hůře. Postiženy totiž bývají především zásoby tělesných bílkovin (např. svaly), přičemž tukové zásoby jsou postiženy jen minimálně. Tento typ podvýživy souvisí s nedostatkem bílkovin v potravě. Bývají při něm výrazně zvětšená játra, dochází ke změnám pokožky a vlasů. Často se tvoří otoky.

Ačkoliv se může zdát, že podvýživa se týká pouze lidí, kteří mají tu smůlu, že se narodili v nějaké jiné části světa, lze se s ní setkat i u nás. Primárně se týká se zejména nedostatečně ekonomicky zajištěných osob, alkoholiků a starých lidí. Zrovna tak ale může být způsobena chorobami trávicí soustavy, špatným chrupem či postižením chuti a čichu.

Asi nejvíce se podceňují zvýšené metabolické požadavky a nebezpečí malnutrice při některých akutních onemocněních. Vzestup tělesné teploty již  jen o 1 st. C vede k vzestupu energetického výdeje o 10 %. Stejným způsobem zvyšují energetický výdej i běžné chirurgické zákroky. Mnohočetné zlomeniny, nehojící se rány, probodnutí či postřelení však mohou způsobit vzestup energetického výdeje až o 30 %. Těžká sepse i o 60 % a velké popáleniny dokonce až o 100 %. V těchto případech samozřejmě hrozí nebezpečí malnutrice. To je alarmující zejména s ohledem na to, že malnutrice výrazně prodlužuje dobu nutnou k uzdravení nemocného, a dokonce zvyšuje pravděpodobnost úmrtí nemocného.V těchto případech lze hovořit o smrtící kombinaci základního onemocnění, pro které je pacient hospitalizován, malnutrice a stresu.

Autor: Mgr. Jiří Široký