Dnešní strava

Zakysané mléčné výrobky


Kategorie: Dnešní strava 
25.březen 2002
Zakysané mléčné výrobky, kromě obsahu výživově důležitých látek pocházejících ze samotného mléka, obsahují bakterie mléčného kvašení, tzv. zákysové nebo probiotické kultury. Těchto mléčných výrobků je v obchodech celá řada. Jsou oblíbené, dobře chutnají, ale mají především velký význam pro naše zdraví.

Bakterie mléčného kvašení jsou schopny osídlit naše trávicí ústrojí, vytvořit zde mírně kyselé prostředí a bránit rozvoji hnilobných mikroorganismů. Tím chrání střevní sliznici před poškozením a brání tvorbě a vstřebávání toxických látek ve střevě. Je prokázáno, že jejich přítomnost ve střevě snižuje výrazně riziko rakoviny obecně, zejména ale trávicího ústrojí. Jejich přítomnost ve střevě je prevencí řady gynekologických zánětů, zejména kvasinkového a plísňového typu.

Chrání a zároveň regenerují střevní sliznici, zvyšují její resorpční schopnost. To je důležité zejména u starých lidí nebo pacientů po chemoterapii, kdy resorpce střevní sliznicí značně klesá. Aktivně zvyšují průchod vitaminů a minerálních látek do krevního oběhu. Upravují trávení, brání zácpě i průjmům, nadýmání, čistí střeva, a tím i celý organismus. Snižují riziko rakoviny a obezity. Působí proti stárnutí, např. zlepšují stav pokožky. Pozitivně ovlivňují hladinu cukru, cholesterolu a dalších metabolitů v krvi. Protektivní účinek spočívá ve zvýšeném množství fosfolipidů a lecitinu. Preventivně ovlivňují vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Působí rovněž jako imunomodulátor, čímž pozitivně ovlivňují náš imunitní systém, zvyšují obranyschopnost organismu a zkracují dobu rekonvalescence. Působení imunomodulátoru znamená, že zvyšuje obranyschopnost organismu, ale při alergických reakcích nezvyšuje alergenní odpověď.

Typy fermentovaných mléčných výrobků se obecně dělí podle použitých zákysových kultur. Většinou jsou fermentované mléčné výrobky zakysány směsí bakterií mléčného kvašení. Např. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium sp., Streptococcus thermophilus, Pediococcus acidilactici. Jsou používány velmi různorodé směsi, většinou každá mlékárna používá svůj speciální „koktejl“. Ze zdravotního hlediska je nejlépe konzumovat různorodé typy těchto kultur.

Kefíry obsahují kromě aktivní probiotické kultury i ušlechtilou kvasinkovou kulturu, proto na rozdíl od ostatních zakysaných výrobků obsahují i nepatrné množství alkoholu. Speciální zakysané mléčné výrobky jsou ještě často obohaceny o další látky, např. o rozpustnou vlákninu, některé vitaminy nebo minerální látky.

Zdravotní doporučení pro rekonvalescenty, po léčbě antibiotiky nebo chemoterapii, ozařování, pro starší osoby nebo jako prevence stárnutí: ráno nalačno nebo večer na druhou večeři (jak komu více vyhovuje) 1 bílý polotučný jogurt (2-3 % tuku) smícháme s 1 lžící medu a pomalu sníme.

 Probiotické mléčné výrobky působí preventivně na naše zdraví. Můžeme říci, že jsou opravdu moderními potravinami, které v sobě spojují jak aspekty chutné nutričně hodnotné potraviny, tak aspekty preventivního upevnění zdraví. Tyto zdravotní výhody se projevují při každodenní konzumaci libovolného zakysaného mléčného výrobku. Při výběru vhodného výrobku záleží tedy více na naší chuti než na reklamě.