Bylinky

Lophophora diffusa var. köhresii


Kategorie: Rostlinné omamné drogy 
22.březen 2002
Rostliny příbuzné Lophophora diffusa, ale stavbou a velikostí těla, barvou květu i místem a četností výskytu značně odlišné.

Tyto kaktusy se vyskytují na omezeném území státu San Luis Potosí. Popsány byly teprve nedávno a jejich využití a vliv na psychiku zatím nejsou známy. Dá se předpokládat, že budou obdobné jako u Lophophora diffusa. Areál rozšíření se podle dosavadních informací nekryje s výskytem Lophophora williamsii. Tento druh vyhledává pouze rovinatý terén tvořený spraší.

Tělo je spíše drobné, 3 až 6 cm, jen velmi vzácně 10 cm široké, tmavě zelené až našedlé, dělené do 5 až 13 žeber. Rostliny se vyskytují jednotlivě, odnožují vzácně. Řepovitý kořen bývá velmi silně vyvinut a v poměru k tělu je největší ze všech kaktusů rodu Lophophora. Květy jsou barevně proměnlivé, většinou narůžovělé, vnější plátky okvětí hnědé až hnědočervené a tato barva prosvítá i dovnitř květu, takže působí jakýmsi špinavě růžovým dojmem. Tyčinky jsou bílé, blizna bílá až narůžovělá, plody růžové, vzácně až nažloutlé. Rostlina obsahuje zejména alkaloid pellotin.



Cactus Banner

Autor: Vojtěch Myšák