Bylinky k léčbě diabetu

Rostliny s obsahem inulinu


Kategorie: Bylinky k léčbě diabetu 
08.březen 2002
Existuje však pouze několik druhů rostlin, které mají dostatečný obsah polyfruktosanů pro potravinářské i technické využití

Inulin je chemickou povahou polyfruktosan neboli fruktan a je zásobním polysacharidem, který je v přírodě rozšířen obdobně jako škrob. Existuje však pouze několik druhů rostlin, především z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a zvonkovitých (Campanulaceae) které mají dostatečný obsah polyfruktosanů pro potravinářské i technické využití (viz tab.1)

Tab. 1
OBSAH INULINU V ZÁSOBNÍCH ORGÁNECH NĚKTERÝCH ROSTLIN

Čeleď

druh

zásobní orgán

obsah inulinu v % sušiny

Asteraceae

Helianthus tuberosus

hlíza

80

Cichorium intybus

kořen

75

Dahlia sp.

hlíza

72

Polymnia sonchifolia

hlíza

65

Taraxacum officinale

kořen

40

Inula helenium

kořen

32

Campanulaceae

Platycodon grandiflorum

kořen

45

Codonopsis lanceolata

kořen

40

Campanula punctata

kořen

16

Výhodou fruktanů je skutečnost, že jsou v množství 30–80 g organismem i při diabetu spotřebovávány bez nároků na inzulin. Proto je lze velmi dobře použít v prevenci diabetu a také k podpůrnému léčení těchto stavů. Rostlin obsahujících inulin je možné využít pro produkci fruktózy a fruktózového sirupu i k výrobě ethanolu. V posledních letech přitahuje fruktóza pozornost jako prostředek ke slazení, protože je o 20–50 % sladší než řepný cukr. Také u nás roste řada rostlin, které mají jako zásobní látku v kořenech i určité množství inulinu. Z čeledi hvězdnicovitých to je u nás rozšířený a dostatečně známý topinambur (Helianthus tuberosus) a čekanka (Cichorium intybus). Lopuch větší (Arctium lappa) je známý především jako léčivá rostlina, avšak mnohaletou šlechtitelskou prací Japonců se stal i zajímavou kořenovou zeleninou. Z čeledi zvonkovitých je důležitý především pazvonek (Codonopsis sp.), známý též jako tonizující rostlina.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.