Sexuální zdraví

Sexualita třetího věku


Kategorie: Sexuální zdraví 
07.březen 2002
Sexualita starších lidí nebo jak se dnes ohleduplně říká, sexualita třetího věku je téma, které s prodlužující se délkou lidského života získává stále větší naléhavost.

V žádném případě totiž není správné, když člověk při překročení určité věkové hranice na sexualitu rezignuje a začne přijímat představu, že „už to není nic pro něho“ a že by se to „raději mělo přenechat těm mladším“. Zcela správně se v jedné z nejslavnějších operních árií, v Čajkovského opeře Evžen Oněgin, zpívá, že „láska kvete v každém věku“.

Mladí lidé jsou obzvlášť náchylní k přijetí mýtu „bezpohlavního stáří“. Málokdy si vůbec dovedou představit, že jejich rodiče, a často dokonce i prarodiče jsou plně schopni prožívat sexuální život. Sexualitu svých rodičů většinou chápou pouze jako prostředek ke svému vlastnímu zplození. Existují ovšem také určité falešné představy a mýty týkající se sexuality ve stáří. Na různých besedách o sexuálních tématech se s pravidelností až zarážející objevuje názor, který kdosi trefně nazval „teorií kýble“. Každý člověk má prý již do vínku nadělen určitý příděl sexuálních styků, určité množství orgasmů, kbelík ejakulátu. Pokud pak toto penzum vyčerpá už  v mládí časným startem do sexuálního života a vyšší frekvencí souloží, marná sláva, na stará kolena už nic nezbude.

Ve skutečnosti je pravdou pravý opak. Čím častější je frekvence uspokojování pohlavního pudu (a týká se to i masturbace) v mladším věku, tím jsou vytvořeny příznivější předpoklady pro zachování sexuální aktivity až do pozdního stáří. K tomu je však ještě zapotřebí dodat, že sexuální styky by neměly být dlouhodobě přerušeny. Lidově řečeno, člověk by neměl „vyjít ze cviku“. Neznamená to samozřejmě bičovat se k nějakým heroickým výkonům, ale stačí nepatrná vytrvalost bez dlouhých přestávek. Často se totiž stává, že nucené přerušení trvající třeba řadu měsíců, vynucené např. nemocí nebo dlouhodobým odloučením partnerů, dovede vykopat sexualitě hrob.

 K určitým změnám však přece v průběhu věku dochází. Horší kvalita mužské erekce by měla být kompenzována delší milostnou předehrou. Přicházejí zde více ke slovu různé typy takzvané nekoitální, tedy „nesouloživé“ aktivity. Mnohé páry teprve na stará kolena přijdou na chuť orálnímu sexu a ti, kteří už v mládí kontakty mezi ústy a genitálem trénovali, mají nespornou výhodu, protože nejsou na kvalitu ztopoření stůj co stůj odkázáni. Nedostatečné zvlhčení sliznic je dnes možno velice dobře nahradit nějakým lubrikačním gelem.

Největší výhodou sexuality třetího věku je pak vymizení nebezpečí nežádoucího otěhotnění. Žena po padesátce si už nejenom nemusí lámat hlavu antikoncepcí, ale není obtěžována ani zbytečnými menstruacemi. Byla by proto opravdu škoda této příznivé situace jaksepatří nevyužít.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.