Očkování do ciziny

Doporučená očkování


Kategorie: Očkování do ciziny 
04.březen 2002
Očkování se dělí na povinná a na doporučená. V současnosti je povinné jen očkování proti žluté zimnici do některých států rovníkové Afriky a Jižní Ameriky.

Seznam těchto zemí vydává a každý rok aktualizuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Účinnost očkování proti žluté zimnici je deset dnů po aplikaci. Mezi nejčastěji doporučovaná očkování patří očkování proti hepatitidě typu A.

 Při pobytu v zahraničí, a nemusí to být jen při dobrodružných cestách, se často můžeme poranit a musíme se poté nechat ošetřit v místním zdravotnickém zařízení. Je proto dobré nechat se očkovat proti hepatitidě B, která se může přenést při ošetření nesterilními nástroji ve zdravotnickém zařízení nebo sexuální cestou. Tato nemoc představuje velký problém v mnoha zemích Afriky, Asie a Jižní Ameriky. K dispozici je také vakcína proti oběma typům hepatitid (A a B) současně. Doporučuje se zvláště cestovatelům, kteří vyjíždějí častěji, pobývají v cizině delší dobu a zvyšuje se  u nich pravděpodobnost lékařského ošetření. Očkování proti břišnímu tyfu se doporučuje pro cestovatele, kteří vyjíždějí do oblastí se zhoršenými hygienickými podmínkami. Do oblastí jihovýchodní a jižní Asie je vhodné se při dlouhodobých pobytech ve vnitrozemí nechat očkovat proti japonské encefalitidě. Ochrana před meningokokovou meningitidou A+C je doporučena pro některé země Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Důležité je mít platné očkování proti tetanu, někdy i proti záškrtu. Vakcína proti malárii neexistuje, pro některé země a oblasti se předepisují léky (antimalarika), které se začínají užívat týden před odjezdem.

Tipy:
Do zahraniční byste měli vyjíždět nejen s platným pasem, ale rovněž s mezinárodním očkovacím průkazem, a to i v případě, že země, do které odjíždíte, nevyžaduje žádné povinné očkování. Mezinárodní očkovací průkaz vydávají očkovací centra. Další informace vám sdělí každé oddělení epidemiologie příslušné hygienické stanice.

Lékařem, na nějž byste neměli zapomenout před žádnou cestou nebo delším pobytem zcela jistě, je zubař. Pokud se vám tím podaří předejít akutním stavům, způsobeným zanedbáním pravidelné preventivní péče o zuby, bude to pro vás jedině pozitivní. Dětem by před cestou do exotických zemí měl dětský lékař zkontrolovat očkování.

Pokuste se nezapomenout zejména na zdravotní pojištění pro případ nemoci či úrazu. Náklady spojené s léčbou, hospitalizací nebo transportem jsou totiž v zahraničí značné. Potvrzení o sjednaném pojištění noste raději všude s sebou (např. při výletech). Onemocníte-li v zahraničí, doporučujeme vám, abyste vyhledali ambulantního lékaře nebo navštívili nemocnici na dobré úrovni. Poznamenejte si potíže, příznaky nemoci, přijatá opatření, podané léky (uschovejte obal). Dobré také je, abyste si na závěr vyžádali lékařskou zprávu.

Autor: zpracováno redakčně