Očkování

Očkování před cestou do zahraničí


Kategorie: Očkování do ciziny 
04.březen 2002
Je třeba konzultovat cestu v očkovacím středisku alespoň 4-6 týdnů před odjezdem (v případě dlouhodobých pobytů co nejdříve), aby pro vás lékař mohl vypracovat optimální očkovací plán.

„Je důležité vědět, že mezi očkováním proti jednotlivým nemocím je nutné dodržovat určité intervaly, a proto je dostatečný časový předstih nezbytný. V případě zájezdů „na poslední chvíli“ neprodleně kontaktujte svého lékaře a očkovací centrum, protože očkování, které může být požadováno (žlutá zimnice), nabývá účinnosti až 10. den po očkování. Rovněž profylaxe malárie je záležitost, kterou není možné u některých zájezdů odkládat. U ostatních očkování je situace obdobná, ochrana obvykle nastupuje za 10-14 dní, někdy i později. S sebou si přineste své dříve vystavené očkovací průkazy, např. z dětství, a pokud trpíte chronickým onemocněním nebo berete více léků, je vhodný též výpis ze zdravotní dokumentace od vašeho lékaře. Očkování může někdy způsobit přechodné místní nebo celkové problémy (např. zarudnutí, bolestivost v místě vpichu, teplotu, únavu). Proto je ve vlastním zájmu nenechávejte na poslední chvíli,“ říká MUDr. Věra Paulů, z očkovacího centra Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Pro každého cestovatele se očkovací schéma sestavuje individuálně na základě posouzení zdravotního rizika v určité oblasti, závislého na mnoha faktorech - délce a období pobytu, nadmořské výšce, hygienických a sociálních poměrech, profesionálním riziku, věku a zdravotním stavu, dostupnosti lékařské péče apod. Je důležité si uvědomit, že očkovací plán se sestavuje speciálně pro vás a nemusí být úplně totožný s plánem pro vaše spolucestující. Většina očkování je doporučených. Očkováním povinným, tj. při vstupu na území určitého státu požadovaným, je v současné době pouze žlutá zimnice. Podle epidemiologické situace se mohou požadavky na očkování i krátkodobě měnit. Očkování do zahraničí se nehradí ze zdravotního pojištění a každý si ho musí platit sám.

Kde je možné získat informace?
Informace před plánovanou cestou, zejména do exotických subtropických a tropických zemí, je možné získat v očkovacích střediscích, odborných pracovištích hygienických stanic nebo poraden o možnosti preventivního očkování při infekčním oddělení nemocnice. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, požádejte o podrobné informace, zjistěte si informace o možnostech stravování, dostupnosti zdravotně nezávadné vody, ubytování, dostupnosti zdravotnické péče, a poté kontaktujte očkovací centrum. V případě individuální cesty se poraďte přímo v očkovacím centru.

Autor: zpracováno redakčně