Hubnutí - obezita

Léčba obezity


Kategorie: Nadváha a obezita 
26.únor 2002
V dřívějších dobách se neustále zdůrazňovala potřeba mít normální hmotnost. V současné době se přistupuje spíše ke koncepci mírného váhového úbytku.

Zde se vychází z toho, že metabolické komplikace obezity výrazně klesají při úbytku hmotnosti o 5 - 10%. Například výskyt cukrovky 2. typu a nádorů závislých na obezitě se tak snižuje až o polovinu. To je velice pozitivní informace s ohledem na to, že poklesu hmotnosti o zmíněných 5 až 10% lze většinou dosáhnout.

V současné době se obezita léčí následujícími postupy, resp. vždy kombinací některých z nich:
- dietní léčbou
- fyzickou aktivitou
- psychoterapií
- chirurgicky
- farmakologicky

Co se týče chirurgické léčby, patří výhradně do rukou specialistů. Při nesprávné indikaci totiž dochází nejen k rozličným komplikacím, ale dotyční bývají také často zklamáni malým efektem. Pokud je však správně indikována, pak je velice efektivním nástrojem. V tomto případě se většinou provádí tzv. bandáž žaludku. Zde si nelze odpustit poněkud patriotickou zmínku o tom, že laparoskopicky byla tato operace provedena poprvé na světě právě v Čechách (konkrétně na 1. LF UK v Praze).

Farmakologická léčba nebývala v minulosti příliš účinná. Hlavním důvodem bylo to, že tato léčiva sebou přinášela celou řadu komplikací a tudíž se nesměla podávat dlouhodobě. Na tomto poli však došlo v minulých letech k výraznému posunu. V současné době jsou na trhu dva účinné nové preparáty. Jedná se o Meridii (sibutramin) firmy Abbott a Xenical (orlistat) firmy Roche. Oba tyto preparáty jsou mnoha pacientům podávány bez přestání již několik let, díky čemuž se u nich daří udržet dosažených úbytků hmotnosti.

 Xenical funguje tak, že inhibuje střevní lipázu, díky čemuž se nevstřebávají tuky. V kombinaci s nízkotukovou dietou nemá závažnější vedlejší účinky a  efektivně snižuje hmotnost.

Meridia je centrálně působící látka, která omezuje pocit hladu a současně mírně zvyšuje výdej klidové energie. Je proto velice účinná pro efektivní snížení hmotnosti.

Autor: Mgr. Jiří Široký