Bolesti zad

Úrazy páteře


Kategorie: Bolesti zad 
19.únor 2002
Úkolem páteře je podepírat celé tělo, otáčet se a ohýbat do všech směrů a zároveň chránit míchu. Ta vede z mozku dolů páteřním kanálem.

Cestou se z ní oddělují míšní nervy, které vycházejí do těla a přenášejí informace z mozku přes míchu do těla a zpět. Proto při vážném poškození míchy dochází k ochrnutí. To, k jak velkému postižení (např. ochrnutí dolních končetin) dojde, závisí na tom, kde je mícha poškozena. Například je-li poraněna v oblasti krční páteře, může ochrnutí a ztráta smyslového vnímání postihnout jak horní, tak i dolní končetiny.

Zajímavá je v této souvislosti činnost tzv. gliových buněk. Ty mají normálně za úkol ochraňovat a vyživovat nervové buňky. Při poškození míchy však dochází k tomu, že samotné nervové buňky nejsou schopny se namnožit a účinně, a především funkčně zacelit vzniklé trauma. Místo toho se zde začínají množit právě ony podpůrné buňky a svou aktivitou způsobují mnohdy horší a rozsáhlejší poškození, než bylo původní, způsobené samotným úrazem. Tím samozřejmě vznikají i horší následky.

V souvislosti s touto problematikou jsou bezesporu zajímavé práce zabývající se implantací embryonální nervové tkáně do míchy (u embryí mají totiž nervové buňky schopnost se množit). Výsledky těchto prací hovoří pro to, že při zvládnutí kultivace embryonální nervové tkáně a vyřešení celé řady legislativních problémů by bylo možné v budoucnu mnoho takovýchto úrazů páteře řešit s mnohem menšími následky, než je tomu nyní.

Autor: Mgr. Jiří Široký