Bolesti zad

Bolest zad


Kategorie: Bolesti zad 
19.únor 2002
Bolest zad patří mezi jedny z nejčastějších obtíží. Čas od času ji prožívá asi 30 až 40 % populace a 90 % lidí ji zažije alespoň jednou za život.

Bolest zad sama o sobě není nemoc, ale jen příznak. Příznak, který nám ukazuje, že někde došlo k poškození, i když nemusí být hned jasné, o jaké poškození by se mělo jednat. Dokonce se tuto příčinu velice často nepodaří přesně určit. Naštěstí to mnohdy není zas až tak důležité. Bolest zad je totiž často záležitost, která po nějaké době odezní, a tak bývá cílem léčby tlumit bolest a poskytnout tělu čas k co nejrychlejšímu vypořádání se s příčinou.

Zvláštní kapitolu tvoří chronická, trvalá bolest zad. Při takovýchto obtížích je třeba vyhledat lékaře, který příčinu zjistí a snaží se ji nějak ovlivnit nebo doporučit vhodnou rehabilitaci. Nejčastějším důvodem chronické bolesti je mechanické poškození páteře (například vyhřezlá meziobratlová ploténka či dědičné odchylky, jakými může být třeba nadpočetný obratel). Zrovna tak může v případě chronické bolesti zad jít o projev kostní infekce či záněty meziobratlových kloubů.

S bolestí zad se setkáváme u všech osob bez rozdílu věku a pohlaví. Převážně se však začíná objevovat ve středním věku. Je to jeden z nejběžnějších důvodů, proč musí lidé vysadit z práce. Nejvíce jsou pochopitelně ohroženi lidé, kteří jsou vystaveni těžké manuální práci (například ve stavebnictví, ale třeba i zdravotní sestry). Zejména v takovýchto případech bývá těžké rozhodnout, co je příčina a co důsledek. "Způsobuje namáhání v práci bolest zad, anebo má dotyčný záda již tak poškozená, že není schopen těžké práce?"

Autor: Mgr. Jiří Široký