Bylinky

Thaumatococcus daniellii


Kategorie: Bylinky k léčbě diabetu 
15.únor 2002
Míšek ze semen používali již v dávné minulosti domorodci k přislazování chleba, ovoce i palmového vína. Využívány jsou také listy, a to ke tkaní rohoží, balení potravin i jako střešní krytina.

Původ a rozšíření
Roste v západní Africe, od Sierry Leone po Kongo, ale také v pásu od Súdánu přes Ugandu, Zair až do Kamerunu. Míšek ze semen používali již v dávné minulosti domorodci k přislazování chleba, ovoce i palmového vína. Využívány jsou také listy, a to ke tkaní rohoží, balení potravin i jako střešní krytina. Literární údaje uvádějí, že míšek sloužil ke slazení čaje na obchodních kanoích v této oblasti již v roce 1839, avšak jeho mimořádné vlastnosti byly více než sto let nevyužity.

Botanický popis
Thaumatococcus daniellii
je vytrvalá bylina z čeledi marantovitých, Marantaceae, s výběžkatým podzemním článkovaným oddenkem. Lodyhy jsou 1–2,5 m vysoké, kolénkaté, se střídavými okrouhlými až oválnými listy. Květenstvím je vrcholový klas s asymetrickými světle fialovými květy, plod je trojpouzdrá křídlatá tobolka matně červené barvy. Černá semena jsou obalena světle žlutým míškem rosolovitého charakteru. Obsahové látky Zdrojem sladidla je právě tento míšek, který při nabobtnání zvětší až 10krát svůj objem a slouží také jako náhražka agaru. V roce 1972 se zjistilo, že téměř 3 000krát vyšší sladivost, než má sacharóza, způsobují dva druhy proteinů, které byly nazvány thaumatin I a II.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.