Léčivé rostliny

Chmel otáčivý


Kategorie: Léčivé rostliny 
25.leden 2002
Po svatoštěpánské huse, novoročním ovaru a masopustních koblihách je vhodná doba nechat odpočinout naše útroby a povědět si něco o rostlinách, které podporují činnost žaludku a napomáhají trávení. Na prvním místě můžeme jmenovat např. chmel. Jeho blahodárné účinky na trávení, ale i sedativní a hypnotické působení okusil už asi každý z nás…

Oba zástupci čeledi konopovitých (Cannabaceae Endl.), se kterými se můžeme u nás setkat, jsou v lidském společenství populární již po staletí. Kromě chmelu (Humulus L.) řadíme do této skupiny také konopí (Cannabis L.). Chmel otáčivý je naší domácí liánou a našel uplatnění nejen v pivovarnictví, ale i v lékařství.

Popis:
Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.) je vytrvalá pravotočivá popínavá rostlina s četnými podzemními výhonky. Lodyha chmelu je pevná a drsná a dorůstá do délky tří až pěti metrů, výjimečně až deseti. Listy jsou jednoduché, dlouze řapíkaté, laločnaté. Chmel je dvoudomá rostlina, tzn. že samčí a samičí květy se vyvíjejí na různých jedincích. V kultuře se pěstují pouze samičí rostliny. V květenstvích jsou nápadné především zelenavé listeny s pohárkovitými žlázkami. Plodem je nažka, ale u pěstovaných forem se často vůbec netvoří.

Rozšíření:
Chmel otáčivý roste na vlhkých stanovištích nižších poloh. Setkat se s ním můžeme na březích řek, v lužních lesích a olšinách, kde tvoří často rozsáhlé porosty. Celkový areál rozšíření zahrnuje rozsáhlou oblast mírného pásma Evropy a Severní Ameriky.

Historie používání:
Staří Řeková a Římani používali chmel jako močopudný a krvečisticí prostředek. Plinius doporučoval odvar z chmelových šištic na osvěžení jazyka - což nám i dnes zní povědomě. Při pití piva se nám také lépe mluví! Zmínku o chmelu a jeho pěstování najdeme v darovací listině Pipina Krátkého z roku 768. V Herbáři Petra Ondřeje Mathioliho se dočítáme o používání chmelu jak při vaření piva, při přípravě těsta pro zlepšení kvásku, tak i v lékařství. K léčení nejrůznějších neduhů se využívaly chmelové vršky, šištice, syrová šťáva a kořen. Ve 30. letech 20. století se chmel používal ve formě masti na ošetření bolestivých vředů, dále proti žloutence, nespavosti, při křečích a špatném trávení. Syrová šťáva se užívala při zácpě a jako krvečisticí prostředek. Chmelové žlázky byly objeveny v roce 1803.

Sběr:
Drogu tvoří chmelové šištice (Strobilus lupuli) nebo samotné chmelové žlázky (Glandulae lupuli). Chmel se sbírá od poloviny srpna, kdy je obsah účinných látek maximální. Suší se při 40-50 °C.

Obsahové látky:
Silice s terpenoidy (humulen, myrcen), hořčiny (humulon, lupulon, kohumulon apod.), xantohumol, flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin.

Vlastnosti:
Stomachikum - amarum, stomachikum - aromatikum, diuretikum, antiseptikum, sedativum, mírné hypnotikum, afrodisiakum a fytoncidum.

Účinek na organismus:
Hořčiny působí na vylučování žaludečních šťáv, podporují trávicí procesy. Lupulin tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Chmel se používá při nervové podrážděnosti a nespavosti. Má antibakteriální účinky.

Použití:
Zápar připravíme z 1 kávové lžičky Strobilus lupuli a šálku vody. Maximální jednotlivá dávka je 10 g a maximální denní dávka 15 g. Z této drogy můžeme připravit také macerát. Glandulae lupuli se užívá v kapslích a pilulkách.

Toxicita a vedlejší účinky:
Pozor, v nadměrných dávkách může mít nežádoucí vedlejší účinky.

Další význam:
Chmel je nejen důležitou surovinou pro farmaceutický průmysl, ale neobejde se bez něj ani pivovarnictví. Chmel dodává pivu charakteristickou hořkou chuť, vůni a konzervuje ho. Do českého piva se přidává tradičně již od roku 859. Pěstování chmele bylo v Čechách rozšířené už za Karla IV., který holdoval nejen vínu, ale i tomuto domácímu moku. Už tehdy platil český chmel za kvalitní zboží. Rozkvět českého chmelařství přerušila třicetiletá válka a o jeho opětovné vzkříšení se zasloužila Marie Terezie. Pro potřeby pivovarnictví se pěstují na chmelnicích samičí rostliny. Dnes je jeho pěstování typické pro Žatecko, Rakovnicko a Úštěcko v Čechách a mezi Olomoucí a Přerovem na Moravě. Nesmíme si ale myslet, že bez chmele není piva. Např. v Anglii se ještě v 16. století přidávaly do piva jiné byliny, např. popenec nebo maří list. Už ve středověku a pravděpodobně i dříve se chmelové výhonky připravovali v kuchyních jako chutná zelenina. Buď syrové do salátů, nebo pařené či vařené jako chřest. Mladé bělené výhonky obsahují vitamín B a množství minerálních látek. Zkuste si chmelíčkem nebo pazoušky, jak se výhonkům v minulosti běžně říkalo, zpestřit jídelníček. Můžete připravit chutnou polévku, přílohu na způsob chřestu nebo omeletu.

Chmelíčková polévka
Na oleji či másle osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem a přidáme na kousky nakrájené čerstvé chmelové výhonky. Osolíme, okořeníme libečkem, přidáme hrášek a vaříme asi 15 minut. Podáváme s osmaženou houstičkou.

Omeleta s "pazoušky"
Na oleji nejprve osmahneme vybělené chmelové výhonky, po několika minutách zalijeme rozšlehaným vejcem. Osolíme a smažíme na mírném ohni.

Zajímavosti:
Chmel byl považován také za magickou rostlinu. Už ve starověku byl symbolem blahobytu a bohatství. V Německu se věří, že na Štědrý den před půlnocí raší ze země chmelové výhonky, které mizí zpět pod zem s prvními tóny zvonění na půlnoční bohoslužby. Kdo tento zázračný chmel utrhne a domů si ho přinese, má klíč k nalezení pramenů i pokladů. Ale nic není zadarmo - v příštím roce se v jedné zemi chmel neurodí. Ve městech, kde se vařívalo pivo, nebo v oblastech pěstování chmelu házeli hospodáři a sládci drobky od štědrovečerní večeře se suchým chmelem do ohně, aby tak zajistili dobrou úrodu chmelu a pivo mělo správný říz - aby bylo husté a silné.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná