Deprese

Deprese nebo ""blbá nálada""?


Kategorie: Deprese 
27.listopad 2001
Každý občas mívá špatnou náladu. Například když se s ním někdo rozejde, nebo se naopak nechce rozejít... Ta nás obvykle po několika dnech přejde a my se naivně domníváme, že jsme měli ""depresi"".

Z medicínského hlediska ovšem není tak jednoduché mít skutečné deprese. Sice jimi trpělo mnoho slavných lidí: kromě prezidenta USA Abrahama Lincolna například Britská královna Viktorie nebo Winston Churchill, který tomu říkal "moje kocovina". Z našich známých osobností například herec Miloš Kopecký či spisovatel Ota Pavel, který v jejich důsledku spáchal sebevraždu. Navíc každý pátý dospělý člověk depresi alespoň jednou v životě zažije. Jak tedy poznáme, že nám je jen tak nějak trochu smutno (ale to přejde), nebo že máme skutečnou depresi a tudíž by bylo dobré vyhledat lékařskou pomoc?

Deprese je choroba mysli i těla. Většina lidí s touto diagnózou trpí jak duševními, tak i tělesnými příznaky. S ohledem na individuálnost lidské psychiky však tyto příznaky bývají u různých lidí různé. U některých se dokonce objevuje "jen" atypické chování - příkladem budiž jedna paní, která, když na ni přišla deprese, začala krást v obchodech (jinak ne). Ve většině případů však můžeme vystopovat alespoň několik z následujících duševních a tělesných příznaků:

Špatná nálada
Zde bývá její pocit mnohem intenzivnější, než když nás jen něco znechutilo. Trvalý pocit smutku a prázdnoty. Nic člověku neudělá radost. Je to jako žít pod mrakem. V některých případech se přes den trochu zlepšuje, ale nikdy nepomíjí.

Úzkost
Pocit ohrožení. U některých lidí s depresemi může trvat celé měsíce. Ráno se probouzí, protože se bojí zítřků. Často se takový člověk snadno rozčílí a vybuchne. Život s ním je obtížný nejen pro jeho okolí, ale i pro něho samotného.

Citová vyprahlost
Mezi dotyčným a jeho blízkými je propast či stěna a lhostejnost se stává vztahem. Již ani slzí nezbývá…

Depresivní myšlení
Svět je zdeformován. Existuje jen to špatné. Pochyby o sobě samém a vnitřní hodnocení na úrovni vzorku bez ceny.

Nesoustředěnost a problémy s pamětí Starosti a depresivní myšlenky. Je těžké se soustředit na něco jiného a tudíž je i těžké si cokoliv jiného zapamatovat. To vede k nepozornosti a nerozhodnosti. Tyto příznaky mohou být někdy tak závažné, až jsou zaměňovány s demencí.

Bludy
Ztráta kontaktu s realitou. Falešné představy.

Sebevražedné úmysly
Špatná minulost, samé omyly, život nestojí za to, aby byl žit.

Poruchy spánku
Obtížné usínání, přerušovaný spánek, brzké probouzení a neschopnost znovu usnout. V některých případech naopak zvýšená spavost.

Duševní a tělesné zpomalování
Stálá únava. Pro dotyčného je obtížné vykonávat každodenní práci. V některých případech slábnou i tělesné funkce, dotyčný může začít trpět zácpou, u některých žen dochází k nepravidelnosti či úplnému vymizení menstruace.

Ztráta chuti k jídlu
Jídlo se zdá bez chuti, někdy až nechutné. Schází pocit hladu. V jiných případech se naopak objevuje nezřízená žravost.

Sexualita
Neschopnost naplňovat milostný vztah, citová vyprahlost a neschopnost relaxovat mohou u mužů vést k poruchám erekce u mužů a u žen k bolestivým pocitům při pohlavním styku. Mnoho lidí trpících depresemi ztrácí zájem o sex.

Další tělesné příznaky
Například bolest na prsou, kdy lidé mají pocit, že mají něco se srdcem, může ve skutečnosti být způsobena jen depresemi.

Obecně platí, že pokud některé z příznaků trvají nejméně 14 dnů, měl by dotyčný člověk vyhledat lékařskou pomoc. V každém případě by ji však měl vyhledat v okamžiku, kdy jej jeho stav vede k myšlenkám na sebevraždu.

(Bližší informace se lze dočíst v knize České lékařské společnosti J.E. Purkyně: Informace a rady lékaře - Deprese, která byla letos vydaná v nakladatelství Grada Publishing.)

Autor: Mgr. Jiří Široký