AIDS

AIDS lze nyní testovat i bez souhlasu !


Kategorie: AIDS 
28.listopad 2001
Ve dnech 22.11. -24.11. 2001 se v Poděbradech uskutečnil 10. seminář s mezinárodní účastí, který pořádalo Sdružení ""Společně s nadějí proti AIDS a drogám""

Jedno z nejzávažnějších sdělení se týkalo dopadu Zákona č. 258/2000 Sb. "O ochraně veřejného zdraví" při řešení problematiky HIV/AIDS.

Zákon nabyl platnosti 1.1. 2001 (do té doby upravoval postupy jen obecně závazný předpis). MUDr. Gustav Walter z MZ ČR připomněl, že dle § 71 je povinné vyšetření na HIV u dárců krve, orgánů a mateřského mléka. Ve všech ostatních případech bylo dosud vyšetření na HIV dobrovolné a provádělo se jen se souhlasem fyzické osoby a anonymně .

Novinkou je, že nyní lze v některých případech provést test na HIV pozitivitu i bez souhlasu dotyčné osoby:

1. u těhotných
2. u osob s poruchou vědomí (bezvědomí), které jsou indikovány k přijetí do nemocnice
3. u osob obviněných z trestného činu při kterém mohlo dojít k poškození druhé osoby (znásilnění, poranění apod.)
4. u fyzické osoby, u které je nařízeno ze zákona povinné léčení pro pohlavní chorobu.

Dále jsou HIV pozitivní (podobně jako bacilonosiči či nemocní břišním tyfem, paratyfem, hepatitidou B, C, D, kapavkou, syfilidou, TBC apod.) povinni podle § 53:
1. informovat svého praktického lékaře o své pozitivitě a zrovna tak i nemocniční lékaře při případné hospitalizaci
2. podrobit se zdravotnickému dohledu
3. být laboratorně vyšetřováni
4. dodržovat ochranu jiných osob
5. nevykonávat činnost, při které by ohrožovali jiné osoby

MUDr. Walter dále upozornil na novinku v akreditaci laboratoří, které budou testování provádět. Laboratoře budou muset mít povolení MZ ČR. To bude uděleno po kontrole dokladů o proškolení pracovníků v Národní referenční laboratoři. (Laboratoř má stanoven minimální počet cca 100 vyšetření za měsíc. Nesplní-li, může být akreditace odebrána). Vybrané laboratoře musí splňovat rovněž podmínky kvality. Každou zjištěnou pozitivitu testu HIV potvrzuje Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu v Praze.

Rovněž byla zmíněna povinnost osob poskytující zdravotnickou péči nebo péči v sociálních ústavech hlásit výskyt infekčního onemocnění orgánu ochrany zdraví a také povinnost se léčit pro osoby s infekčními chorobami (včetně HIV, TBC, pohlavními chorobami a dalšími) . Přesné znění zákona 258/2000 lze na adrese www.mzcr.cz

Autor: Mgr. Jiří Široký