Aktuality

Lékaři hájí právo pacienta rozhodnout se i pro nekonvenční metody


Kategorie: Aktuality 
20.září 2001
Čeští lékaři používající alternativní metody usilují o to, aby si čeští pacienti mohli stejně jako občané EU vybrat lékaře i postupy, jimiž budou léčeni.

Lékař Pavel Běleš uvedl, že návrh zákona o zdravotní péči, který nyní projednává parlament, by mohl jejich činnost omezit. Lékařům totiž ukládá povinnost postupovat podle standardů uvedených ve věstníku ministerstva. Odborníci aplikující alternativní metody se obávají, že bude vyvíjen tlak, aby jejich metody byly považovány za nevědecké a aby ve věstníků nebyly. Petra Fiala z ministerstva zdravotnictví novinářům řekl, že poučený pacient má právo být léčen všemi dostupnými postupy, pokud alternativní metodu uplatňuje lékař.

Mezi nekonvenční metody patří zhruba 50 diagnostických a léčebných metod, které nejsou bezezbytku vědecky vysvětlitelné. Jsou to například akupunktura, elekroakupunktura a homeopatie. Podle lékařů aplikujících alternativní medicínu jsou vyhledávány, protože přibližně třetina nemocí není plně léčitelná současnou klasickou medicínou a některé klasické léky pacienty poškozují. Lékaři využívající nekonvenčních metod poukazují na to, že jejich léčba je pro stát ekonomicky výhodnější, protože si ji pacienti hradí sami. Kritizují ministerstvo zdravotnictví a Českou lékařskou komoru za to, že nekonvenční léčbu nepodporují.

Autor: Zdroj ČTK