Aktuality

Odborníci v pondělí zváží, zda rozšířit ověřování devitalizace


Kategorie: Aktuality 
17.září 2001
Předsednictvo vědecké rady ministerstva zdravotnictví v pondělí posoudí, zda doporučí plénu rady rozšířit ověřování devitalizace i na pacienty v nižším stadiu rakoviny a na ty, kteří ještě neprošli chemoterapií a ozařováním. Podklady pro předsednictvo připravili dnes odborníci ze čtyř pracovišť, která jsou ověřováním devitalizace pověřena.

ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý a upozornil, že výsledek nebude zveřejněn dříve, než se s ním seznámí plénum, které se sejde 1. října.

Vědecká rada zatím povolila podvazování jednoho z vedlejších ložisek, ne však samotného nádoru, a jen u pacientů s rakovinou kůže a tlustého střeva v posledním stadiu, jimž ověřené metody nemohou už pomoci. Metoda byla od března užita u 54 pacientů, z nich pětina zemřela. Svaz pacientů kritizuje vědeckou radu, že neumožnila devitalizaci i u pacientů v nižších stadiích a u těch, kteří neprošli chemoterapií a ozařováním, jimiž se imunita snižuje a tělo pak podle nich nedokáže nádor zničit.

ČTK zjistila, že rozšíření spektra pacientů nevidí jako reálné předseda vědecké rady profesor Jan Dvořáček, ani ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík, na jehož pracovišti se devitalizace ověřuje. Žaloudík ČTK řekl, že nevěří, že by se pro tento krok rozhodli pacienti, kterým dává šanci na vyléčení klasická medicína. Profesor František Antoš z Fakultní nemocnice Bulovka, kde se devitalizace rovněž ověřuje, si myslí, že by vědecká rada měla umožnit léčit devitalizací i méně beznadějné případy. "Musí ale existovat etická hranice, abychom neexperimentovali na lidech, kteří mají šanci vyléčit se zavedenými postupy," upozornil.

Autor: Zdroj ČTK