Poradna - nemoci a příznaky

Zánět prostaty


Kategorie: Poradna - nemoci a příznaky 
06.duben 2001
Prodělal jsem řadu vyšetření pro bolesti břicha, mám zvýšené teploty (do 37,5°C)a nepříjemný pocit v oblasti hráze. Prodělal jsem následující vyšetření: kolonoskopie + enteroklýza – negativní výsledek, vyšetření krve, vč. zkoušky na štítnou žlázu, vyšetření moči – vše negativní. Byl jsem hospitalizován v nemocnici na interně – vyšetření od zubního, přes imunologa, RTG plic, dutin, zubů, ultrazvuk orgánů, až po urologii. Výsledek – retenční prostatitis. Dále chronické změny na ledvinách, které dle urologa toto však nezpůsobují zvýšené teploty. Mohl byste mi sdělit, zda jsou ty teploty normální nebo souvisejí s nějakou chorobou? Většinou se objeví při nějaké námaze (stačí jen procházka), unaven se necítím. Občas mám nepříjemný pocit v oblasti hráze a močové trubice.

Podle Vašich údajů byla na základě lékařského vyšetření stanovena diagnóza prostatitis, tedy zánětlivé postižení prostaty. Doprovodným příznakem zánětů obecně může být teplota, nicméně pokud v moči byl nález v normě, nevidí lékaři zatím důvod nasazovat léky.

U infekcí v oblasti močových cest ale zvlášť platí zásada opakovaného laboratorního vyšetření materiálu (tedy moče). Nález infekce se ne vždy potvrdí hned napoprvé. Doporučujeme proto vyšetření moče několikrát po dohodě s lékařem zopakovat.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.