Cukrovka

Cukrovka: možnosti léčby


Kategorie: Cukrovka 
23.srpen 2001
Seznámili jsme se s cukrovkou, jejími příznaky i komplikacemi. Dnes stručně několik slov o možnostech léčby tohoto chronického onemocnění.

Diabetes mellitus - cukrovka - je onemocnění, pro které je typický sklon k postupnému zhoršování. V různých obdobích svého rozvoje proto také vyžaduje různé způsoby léčby. Cílem je udržovat koncentraci krevního cukru v krvi (glykémii) v normálním rozmezí, protože ke komplikacím dochází právě při zvýšené koncentraci glukózy v krvi (hyperglykémii).

Léčba diabetu 1. typu proto zahrnuje pečlivě stanovenou dietu, tělesnou aktivitu, několikrát denně měření glykémie a odpovídající dávky inzulinu.
Diabetes 2. typu vyžaduje rovněž dodržování dietního režimu, přiměřený tělesný pohyb, domácí sledování glykémie a pravidelné užívání předepsaných léků (takzvaných perorálních antidiabetik), někdy lékař doporučí i injekční inzulin.

Zlepšení zdravotního stavu diabetiků včetně poklesu komplikací dokumentují četné klinické studie (např. UKPDS - United Kingdom Prospective Diabetes Study). Jedná se o velké až dvacetileté studie hodnotící výsledky léčby diabetiků 2. typu. Ty ukázaly, že udržování glykémie co nejblíže normálním hodnotám významně snižuje riziko komplikací. Podobná studie (DCCT - Diabetes Control and Complications, prováděná v Kanadě u diabetiků 1. typu) porovnávala výsledky konvenční léčby zabraňující vzniku hypo- a hyperglykemických stavů podáním jedné až dvou dávek inzulinu denně s nemocnými, kterým na základě opakovaného měření glykémie i několikrát denně byly stanoveny dávky inzulinu aplikovaného třikrát až čtyřikrát denně pomocí inzulinové pumpy.

Výsledky ukázaly, že u konvenčně léčených diabetiků zůstávala koncentrace glukózy beze změn, ve skupině intenzivně léčených pacientů došlo k významnému poklesu koncentrace glukózy v krvi. Tito pacienti měli také významně nižší počet komplikací.
Proto je nutné dodržovat pravidelné kontroly krevního cukru, léčebný plán stanovený odborným lékařem, diabetologem, mít odpovědnost sám k sobě a plnou důvěru ke svému lékaři.

Autor: zpracováno redakčně