Aktuality

Sdružení Společně s nadějí proti AIDS a drogám (SNAD)


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví 
20.srpen 2001
Cílem sdružení SNAD je práce v oblasti humanitární, v celospolečenské primární prevenci šíření AIDS a drogové závislosti, se zaměřením především na mladou generaci. Členem sdružení se mohou stát právnické i fyzické osoby, včetně zahraničních institucí, které se hlásí k poslání tohoto sdružení.

Zakladatelem nadace Společně proti AIDS byla v roce 1992 Krajská hygienická stanice Středočeského kraje spolu s divadlem Semafor. Od začátku činnosti byla neocenitelnou pomocí účast Česko-slovensko- švýcarské zdravotnické společnosti, a to jak odborná, tak i finanční. V roce 1995 na základě rozhodnutí správní rady došlo k transformaci na sdružení, které v roce 1997 oficiálně rozšířilo svoji činnost o řešení problematiky drog a přijalo název SNAD. Sdružení vykazuje řadu významných aktivit, například projekt Kondom, Hrou proti AIDS aj.

Aktivity sdružení SNAD lze rozdělit do několika oblastí.

Sdružení zabezpečovalo v rámci projektu Kondom provoz 25 automatů na kondomy, které byly umístěny na různých místech republiky - ve školách učňovských a středních, ale i v klubech a na diskotékách. Velmi zajímavou aktivitou sdružení je zabezpečení projektu Hrou proti AIDS, který si získává stále větší oblibu ve školách po celé republice.V současné době se SNAD podílí na přípravě nové preventivní a vzdělávací akce pod názvem Hrou proti drogám. Již tradiční je vydávání kalendáříků s propagací bezplatné celorepublikové Národní linky prevence AIDS – 0800 1 44444.

Důležitým projektem je organizování mezinárodních seminářů AIDS, drogy a my, které se konají tradičně v Poděbradech. Dosud proběhlo úspěšně 9 ročníků, jichž se účastní stále větší počet zájemců z řad zdravotníků, zástupců škol i zájmových organizací. V současné době se intenzivně připravuje 10. jubilejní ročník. Sdružení se na této akci podílí organizačně, v posledních letech i významně finančně. Je také jedním z odborných garantů.

Nedílnou součástí jsou kulturní aktivity, např. k 1. prosinci, který je věnován Světovému dni boje proti AIDS, nebo další kulturní setkání uspořádaná pro členy sdružení a jejich příznivce a sponzory. Tradiční je již organizování výtvarných soutěží a aktivit pro mládež, a to po celé republice. Velmi pěkné akce proběhly již v Karviné, Vsetíně, Klatovech, Sokolově, Teplicích i v dalších místech republiky, kde pracují členové sdružení. Sdružení uspořádalo i několik výstav: Evropa proti AIDS, prezentaci grafických listů předních českých výtvarníků se zaměřením na AIDS. Členové sdružení se podíleli na organizaci výstavy amerického výtvarníka českého původu Bardoně Lidice Beneše.

Sdružení organizovalo zatím tři ročníky MEFEVY, filmového festivalu zaměřeného na prevenci AIDS a drogové závislosti. K organizaci dalších ročníků chybí finanční prostředky. V roce 1999 se sdružení podílelo na doprovodných odborných akcích při konání výstavy slavné americké kontroverzní fotografky Nan Goldin, kterou uspořádala Galerie Rudolfinum.

Sdružení také zabezpečilo epidemiologicko-sociologické šetření názorů občanů ČR na onemocnění AIDS. V roce 1998 uskutečnilo pilotní studii postojů a názorů na HIV+ a AIDS u zdravotnických pracovníků. Jistě již známou akcí je několikaletý projekt CADILLAC, který je zvláště oblíbený mezi mládeží. V rámci protidrogové prevence zabezpečuje sdružení výměnný program pro drogově závislé. Mimo výše uvedené lze dále uvést charitativní činnost sdružení a spolupráci s ostatními nevládními organizacemi.

Sídlo sdružení: Dittrichova 17, 120 08 Praha 2

Tel.: 0604/960834, 0603/781087, fax: 02/2175 4023

Bank.spojení: KB a.s. Praha centrum, korunový účet 25633-111/0100

Autor: zpracováno redakčně