Aktuality

Brněnská nemocnice hledá prostředky na odběr pupečníkové krve


Kategorie: Aktuality 
07.srpen 2001
Peníze na odběr pupečníkové krve v takovém množství, aby se Česká republika mohla stát součástí evropské banky této krve, shánějí odborníci Fakultní nemocnice v Brně. Krev, která se získává z pupečníku nebo placenty při porodech, má obrovské využití při léčbě leukémie a podobných nádorových onemocněních, řekl ČTK vedoucí tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno Jiří Adler.

Pupečníková krev obsahuje velké množství kmenových buněk, které jsou základem pro novou krvetvorbu. Navíc nevyvolává negativní reakce organismu příjemců. Pupečníková krev je při léčbě podle lékařů účinnější než kostní dřeň. "Každý odběr se děje se souhlasem matky. Ty téměř ze sta procent souhlasí, protože krev by byla v opačném případě po porodu spolu s placentu znehodnocena," vysvětlil Adler.

Problémem jsou však vysoké náklady na odběr, zpracování a následné uchování pupečníkové krve. "Jeden takový odběr s nutným následnými kroky stojí přibližně 20.000 korun a zdravotní pojišťovny jej nehradí," upřesnil. Lékaři fakultní nemocnice se proto omezují na odběry v poměrně výjimečných případech, kdy je matkou žena, jejíž dříve narozené děti již trpí nádorovým onemocněním krve. Pro malé množství pupečníkové krve, kterou lze při odběru získat, se totiž používá pouze u dětí do deseti let. Na pracovištích v Brně a Praze bylo dosud provedeno přibližně 600 odběrů.

"Na to, abychom se mohli stát součástí evropského registru, by Česká republika musela přispět do společné banky nejméně tisícem odběrů," dodal Adler. Podle lékařů ministerstvo zdravotnictví Všeobecná zdravotní pojišťovna tuto metodu podporují, zatím však na ni nemají prostředky. Proto lékařům nezbývá než se obracet na sponzory.

Autor: Zdroj ČTK