Lékařská poradna

Mikrovlnná trouba


Kategorie: Poradna - strava 
27.duben 2000
Možná že jsem špatně hledal, ale chtěl jsem něco najít ohledně přípravy stravy. Zajímá mne, jestli upravená strava v mikrovlnkách není zdraví škodlivá.

____________________________________________________________

Dá-li se to vyjádřit jednou větou, strava připravovaná v mikrovlnné troubě není zdraví škodlivá a příprava má celou radu výhod, což určitě potvrdí všichni uživatelé. Je ovšem třeba respektovat návod pro daný typ mikrovlnné trouby – za poslední léta se dostala na trh celá řada nových typů. Doporučujeme přečíst si velmi fundovaný článek J. Housové “Některá úskalí mikrovlnného ohřevu potravin”, který vyšel v časopise Výživa a potraviny (2000, 55, 2:37).

Pokud jde o mikrobiologické aspekty, myslím, ze přehnané obavy jsou zbytečné, pokud dodržujeme běžná pravidla hygieny. Podrobné údaje jsou v článku prof. Hrubého “Mikrobiologická rizika mikrovlnného ohřevu” v témže časopisu (2000, 55, 1:19). Časopis Výživa a potraviny (pokud není v novinových stáncích) lze získat na adrese:

Společnost pro výživu
Soběslavská 40
130 00 Praha 3