Poradna - strava

Kalorie v běžných pokrmech


Kategorie: Poradna - strava 
04.květen 2000
Začetl jsem se na Vašich www (mimochodem velmi hezkých) do problematiky stravování. Vědecky jsem si zdůvodnil, proč jsem tak “krásný”. Jen mi chybí ke štěstí – jako pracujícímu člověku stravujícímu se v poledne v nejbližších restauracích – znát alespoň přibližně kalorické či joulové hodnoty klasických jídel podávaných v restauracích – např. vepřo, 4 knedlo, zelo nebo svíčková se 4 knedlíky, porce boloňských špaget, hovězí vývar, dršťková, gulášová polévka apod. Pokud byste něco takového měli nebo věděli, kde to mohu sehnat, tak mi prosím dejte vědět.

                   ________________________________________

Kalorické hodnoty stravy lze najít v publikaci S. Hejdy a O. Šmrhy: Kalorie se počítají, Avicenum 1977. Hodnoty je třeba považovat za orientační, protože kalorická hodnota je součet hodnot obsahu bílkovin, tuků a sacharidů – stačí přidat či ubrat 10 g tuku a kalorická hodnota je jiná.

Pokud publikaci neseženete ani v knihovně, můžeme kopii tabulky kalorických hodnot pokrmu dodat – například faxem.