Poradna - strava

Minerálka a ledvinové kameny


Kategorie: Poradna - strava 
09.říjen 2000
1. Pijeme s manželkou v podstatě pořád různé minerálky (Magnesia, Korunní...). Zaslechl jsem, ze to může mít neblahý vliv na usazování např. ledvinových kamenů??? 2. Prodává se standardní káva už za 5,90 za balíček (myslím 70 g). Je ta káva tak levná jen pro svoji podřadnou chuť, nebo je – jak se říká – odpadem při výrobě kvalitní kávy? Senioři po šedesátce

Pití tzv. stolních minerálních vod (Mattoni, Ida, Korunní, Magnesia...) je v obecné rovině prospěšné, zajišťujeme tak přísun potřebných minerálů do organismu. Odlišná situace nastává, pokud se u jedince projeví tendence k tvorbě ledvinného písku či kamenů. V takovém případě je třeba – podle složení kamenů (nejčastěji bývají složeny z oxalátu nebo fosfátu vápenatého) vyhýbat se určitým typům minerálních vod – v konkrétních případech je nutné se o vhodné životosprávě (včetně složeni stravy a tekutin) poradit s lékařem.

Pokud jde o Váš druhý dotaz – podle našich informaci závisí cena kávy na kvalitě výchozí suroviny – kávových bobů, na jejich odrůdě, místu původu a zpracování. Pokud se o věc zajímáte hlouběji, doporučujeme prostudovat některou z řady dostupných knih o kávě.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.