Doporučené očkování

Očkování proti hemofilu a žloutence


Kategorie: Poradna - děti Doporučené očkování Imunita Žloutenka 
20.březen 2001
Prosím Vás chtěla bych se Vás zeptat – v novinách jsem se dočetla, že by se od nového roku mělo očkovat proti zánětu hrtanové příklopky a mám dojem i proti žloutence.

Chtěla jsem se zeptat, jestli to bude očkování automatické neboli povinné, protože jsem se ptala naší dětské doktorky a ta o ničem nevěděla. Mám 3letého kluka a měsíční holčičku, pro kterou bych to chtěla. Nevím, jestli je to aktuální i pro toho kluka – to bych potřebovala poradit a kde by mi je naočkovali. Dále, co byste mě doporučil za jiné očkování, než které je povinné. Děkuji.
___________________________________________________________

Očkování proti tzv. Hib infekcím (hemofilovým nákazám, způsobujícím nejen zánět hrtanové příklopky, ale také meningitidu apod.) i proti virové hepatitidě typu B je od nového roku zařazeno mezi pravidelné očkování, jehož úhrada je prováděna státem. Vzhledem k finanční náročnosti musí být k tomuto očkování vytvořena prováděcí vyhláška, která (jak se předpokládá) bude k dispozici od července tohoto roku. Od stejného data bude toto očkování hrazeno státem. Bohužel do té doby zůstává toto očkování nehrazeno státem. To je důvodem, proč Vaše dětská lékařka “o ničem” neví. V případě očkování Vašich dětí je možné vyčkat až do července, neboť pravděpodobnost nákazy virovou hepatitidou typu B je u takto malých dětí málo pravděpodobná.

Pokud jde o očkování vůči Hib infekcím je situace obdobná, i když Váš chlapec je ve věku, kdy může být vystaven zvýšenému riziku (dětský kolektiv a přenos nákazy od skrytého bacilonosiče). Obě očkování provádí dětský lékař, případně hygienická stanice.

Vhodné očkování pro Vaše děti (nad rámec povinného – pravidelného očkování):

 - očkování proti chřipce – podzim 2001 (u chlapce i u holčičky),

 - očkování proti klíšťové encefalitidě – pouze u chlapce a u holčičky od 1 roku (ovšem toto očkování je vhodnější v pozdějším věku a významnější v dospělosti, neboť klíšťová encefalitida mívá nepříznivý vývoj i průběh s následky častěji u dospělé populace než u dětí), očkování proti meningokokovým nákazám – od 2 let věku, a to pouze v místech, kdy byl zaznamenán vyšší nebo častější výskyt této infekce nebo předpokládáte např. prázdninový pobyt dětí v dětském kolektivu,

- očkování proti virové hepatitidě typu A – od 1 až 1,5 roku, zejména při předpokládaném pobytu (např. prázdninový pobyt) na místech se sníženou hygienou nebo kde neznáte hygienické poměry (letní tábor apod.),

- očkování proti pneumokokovým nákazám – podle zdravotních okolností dětí, lépe konzultovat s lékařem (např. častější virová onemocnění, kašel, často oslabená imunita apod.).

Autor: RNDr. Marek Petráš