Poradna - strava

Chtěla bych ztloustnout. Jak na to?


Kategorie: Poradna - strava 
18.leden 2001
Je mi 25 let, měřím 158 cm a vážím 41 kg. Mám problém, nad kterým mé kamarádky kroutí hlavou. Už dlouho se snažím ztloustnout. A nejde mi to. Jím pravidelně 4krát denně a občas se záměrně přejídám, potom je mi však pochopitelně špatně. Jím všechno, kromě hovězího. Existuje nějaké řešení? Co bych měla jíst a v jakém množství?s

___________________________________________________________

Řešení existuje. Nejvýhodnějším energetickým zdrojem jsou tuky – v malém objemu hodně energie, navíc s nízkým sytícím efektem. Samozřejmě to ovšem neznamená postavit stravování na tucích. Chci tím pouze říci, že je pro Vás výhodnější vybírat potraviny s běžným množstvím tuků než potraviny nízkotučné. K mazání na pečivo pak používejte tuk 80procentní, a ne nízkotučný nebo light. Problém ovšem může být i v malém množství sacharidových potravin – tedy příkrmů a pečiva. Záměrné přejídání nemá samozřejmě smysl.

Ke konkrétní radě bych ovšem potřebovala Váš typický jídelníček (nejlépe za 3 dny), jaké tekutiny a v jakém množství denně vypijete a informaci o Vašich pohybových aktivitách – zda sportujete a jak, zda máte zaměstnání převážně sedavé či náročné na pohyb a podobně.

Problém může být jak ve skladbě jídelníčku, tak i v celkových konzumovaných dávkách, stejně jako v přílišném výdeji energie. V neposlední řadě by mohl být problém i v energetické spotřebě Vašeho organismu (to však nebývá časté). Na základě rozboru těchto údajů bych Vám mohla poradit konkrétně – například některé potravinové doplňky či podobně.

Autor: Tamara Starnovská