Poradna - strava

Sužuje mě nadýmání a bolesti břicha


Kategorie: Poradna - strava 
02.březen 2001
S přáním hezkého dne se na Vás obracím s dotazem. Je mi 25 let a v letech dospívání jsem se stravovala nepravidelně a rozhodně ne zdravě. V posledních dvou letech jsem upravila svou životosprávu – jím vcelku pravidelně a zdravě a piju hodně vody. Bohužel mě ale sužuje nadýmání, zácpa a samozřejmě následné bolesti břicha. Snažím se vyhnout potravinám, o kterých vím, že mi nedělají dobře, jako například červené maso, ale problém přetrvává. Může to být způsobeno zpomaleným metabolismem, nebo sníženou činností střev? Můžete doporučit potraviny, kterým se vyhnout, nebo naopak vyhledat? Existují, kromě pohybu, ještě další způsoby, jak zrychlit metabolismus? Předem děkuji za odpověď.

___________________________________________________________

Metabolismus zrychluje zvýšená funkce štítné žlázy. Úmyslné ovlivnění není vhodné, protože to znamená výrazný a škodlivý zásah do dalších dějů v těle (například v dlouhodobém důsledku poškození srdce). Odpovídá se mi špatně, když neznám Váš jídelníček. Pocit zdravého stravování či dostatečného pití tekutin je velmi subjektivní, a nemohu proto z něj odhadnout, jak se stravujete.

Nadýmání či zácpu nemůže způsobit zpomalený metabolismus. Potíže mohou nepříznivě ovlivňovat některé léky a samozřejmě i některá onemocnění. Obecně platí, že je třeba zajistit správnou mikroflóru ve střevě, dostatek vlákniny a dostatek tekutin ve stravě. V lékárně lze zakoupit preparát Lactobacillus, který dodá potřebné mikrobiální osídlení střev, dále je třeba denně jíst alespoň 1 porci zakysaného mléčného výrobku s živou kulturou. Vlákninu je možné dodat potravinovým doplňkem Guareta, který je také k dostání v lékárně. Celková denní dávka vlákniny by se měla pohybovat okolo 25 g, pestrou stravou s pěti denními porcemi zeleniny a dvěma porcemi ovoce, s celozrnným pečivem a několikrát týdně konzumovaným pokrmem z luštěnin lze dosáhnout cca 17 g. V každém případě je ovšem nutné přidávat vlákninu do stravy postupně, aby si organismus na změnu stravování zvykl. Každý pokrm obsahující vlákninu a každou porci Guarety je třeba zapít nejméně 3 dcl tekutin. Celková denní dávka tekutin by měla činit 3 litry.

Pro konkrétní radu by bylo nejvhodnější, kdybyste se obrátila na naši poradnu ve FN Královské Vinohrady, kde bychom s Vámi probrali Váš jídelníček, podle potřeby ho upravili a s ohledem na Váš zdravotní stav, případně na léky, které pravidelně užíváte, připravili návrh Vašeho režimu. Telefon je 02/67162633, fax 02/67163536 (kolegyně Stejskalová).

Autor: Tamara Starnovská