Poradna - strava

Kde sehnat přesné kalorické hodnoty


Kategorie: Poradna - strava 
13.duben 2001
Protože bych chtěla upravit svoji hmotnost, denně sleduji příjem a výdej kcal. K dispozici je spousta tabulek, ale kalorické hodnoty některých potravin se dost výrazně liší a u některých není zřejmé, zda se jedná o čistou váhu (např. uzená makrela – včetně kůže a hlavy, nebo čisté maso?, pečenáče z makrel – i s nálevem?, kuřecí maso – i s kostí?, ovoce a zelenina - po očistění slupek a jadřinců?). Mohli byste mi doporučit podle Vás nejpřesnější kalorické tabulky a kde je možné je zakoupit? Rovněž se mi nepodařil zjistit kalorický výdej při cvičení kalanetiky.

V tabulkách by mělo být, jak hodnoty uvádějí (v čisté hmotnosti, “jak snědeno” či “v jedlém podílu” = vše znamená, že údaj je uveden v čisté váze). Není-li tomu tak, lze spíše předpokládat, že se jedná o údaj ve váze hrubé. Údaje na obalu výrobků by měly uvádět hodnoty v daném výrobku, tedy čistou váhu.

Nejpřesnější kalorické tabulky jsou požadavkem z říše snů. Takové tabulky by vyžadovaly náročný laboratorní rozbor všech potravin dostupných na trhu. Pak by ovšem byly zastaralé už ve chvíli vydání (výrobky se obměňují a stále se objevují nové) a jejich cena by se pohybovala ve statisícových částkách.

Dle mého názoru jsou nejaktuálnější dvě verze, jednak na internetu volně dostupná E-kalkulačka (www.flora.cz), a tabulky společnosti STOB (STop OBezitě) – STOB, P.O. box 146, 143 00 Praha 4, tel. 02/4013377. Obojí je aktualizováno.

Podstatné však je znát rámcové hodnoty (není třeba počítat každou kalorii či kilojoul) potravin a pokrmů a podle toho si pokrmy vybírat. Například vím-li, že mám denně sníst 5000 kJ, nebudu si dávat ostravskou klobásu s rohlíky a pivem (zhruba hodnota 5000 kJ), ale dám si zeleninové saláty, libový plátek masa, nízkotučný sýr, brambory a podobně. Díky tomu sníte daleko více potravin, nebudete mít hlad a zhubnete.

Autor: Tamara Starnovská