Lékařská poradna

Chronický zánět spojivek


Kategorie: Poradna - nemoci a příznaky 
12.červen 2001
Vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, co si myslíte o opakovaném (chronickém?) zánětu spojivek. Asi tři roky chodím k očnímu lékaři se stále stejným problémem: zarudlé oči, pocit pálení a řezání. Za tu dobu jsem vystřídala několikery kapky s antibiotiky a kortikoidy (Cortison, Isopto Cetaprex, Spersadex). Mezitím jsem střídavě dostávala ""umělé slzy"", které mě spíš dráždily. Jedině Spersadex mi vždy pomohl, ale nyní pouze dočasně. Byla provedena kultivace a objevil se Streptococcus alpha a Enterococcus. Dostala jsem kapky Ciplox a antibiotika Sumamed. Výtěr z krku a nosu byl v pořádku. Stále mám ale stejné potíže. Lékař mi řekl, že někdo se podobných zánětů nikdy nezbaví a na chronický zánět spojivek prý neexistují žádné kapky. Chtěla bych se tohoto nepříjemného problému zbavit a proto Vás prosím o radu.

Chronické záněty spojivek (konjunktivitidy) jsou skutečně velmi úporné. Jejich příčiny mohou být různé (infekce, chemická a fyzikální dráždidla - kouř, plyny, prach). Jednou z příčin (a to poměrně častou) je alergie. Tyto faktory se mohou samozřejmě i kombinovat. Je třeba jednotlivé příčiny zjistit a odstranit je. To se ve Vašem případě stalo s infekcí - brala jste antibiotika i protizánětlivě působící masti s kosrtikosteroidy.

Bylo by asi vhodné vyšetřit, zda jednou z příčin není u Vás i alergie (vyšetření u alergologa), případně uvažovat o změně prostředí, pokud jsou ve Vašem okolí přítomny nějaké dráždivé látky. Pozorujte proto, zda se potíže objevují převážně v určitém prostředí. Poměrně osvědčený recept na oční kapky při chronickém zánětu spojivek (který ale musí předepsat lékař!) zní: Collyrium natrii tetraborici 2% cum F. 20g. MDS Oční kapky. Poraďte se o vhodnosti takových kapek s Vaším očním lékařem.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.