Zajímavosti

Co je domácí násilí?


Kategorie: Zajímavosti 
19.červenec 2001
Podle průzkumů kriminalistů bylo zjištěno, že téměř 100 % delikventů se ve svém dětství nebo mládí setkalo s různou formou domácího násilí. Tato zjištění a nárůst kriminality byly mj. podnětem k aktivnímu preventivnímu vyhledávání tohoto typu násilí.

Ženy v naší společnosti tvoří její rozhodující část (jen za rok 1999 bylo v Praze zabito násilnými partnery 19 žen).

Domácí násilí má mnoho forem - mimo fyzické násilí, sexuální zneužívání, se často jedná o násilí psychické a emocionální (výhružky, pokořování, urážky, ale také zákaz stýkat se s rodinou či přáteli, odepírání finančních prostředků). Často dochází ke kombinaci jednotlivých typů. Svědky tohoto násilného chování bývají především děti, proti kterým se ovšem agresivita může rovněž obrátit, není-li již přímo vyhraněna. Předmětem násilí může být také muž.

Muž je ovšem objektem násilí v nesrovnatelně menším procentu. Dalším typem oběti může být starý člověk, a to buď izolovaně, nebo jako člen rodiny, dále mezi objekty násilí patří i invalidní osoby. Je důležité, že dnes je již možnost se bránit, jak byli informováni novináři na besedě s Policií hl. m. Prahy 12. července 2001. Na besedě byli přítomni zástupci policie, přednášející odborníci z Policejní akademie, ředitelka prevence kriminalistiky a zástupkyně občanských sdružení - poradenského centra pro ženy - oběti násilí (Bílý kruh bezpečí, občanské sdružení ROSA). K rozsáhlé prevenci směřuje příprava legislativy, příprava institucí (včetně vzdělávání policistů) a příprava azylových zařízení, z nichž již mnohá jsou v provozu. Preventivní programy finančně podporuje Ministerstvo vnitra ČR.

Důležitý kontakt:

Informační a poradenské centrum pro ženy - oběti domácího násilí: ROSA
Podolská 25, Praha 4.
Úřední doba:pondělí 15-18 hodin, úterý 16 - 18 hodin.
Přijetí na základě telefonického dojednání na č. 0602/246 102 nebo na č. 4143 2466 během provozních hodin.
SOS telefonní linka poskytuje krizovou intervenci na č. 0602/246 102.

Autor: zpracováno redakčně