Cestování

Barvy a laky na chalupě


Kategorie: První pomoc Cestování První pomoc 
16.červenec 2001
Také při této bohulibé činnosti může dojít k nepředvídaným situacím, při kterých je nutno zasáhnout, protože může dojít k ohrožení zdraví.

Dnešní barvy a laky jsou povětšinou připraveny tak, aby neobsahovaly toxická organická rozpouštědla, která působí především po nadechování. Vyvolávají stav změněného vědomí - "zaujatost hlavy", pocit neurčité závrati, změnu nálady, zhoršují stabilitu i řeč. K neuropsychickým příznakům, které jsou přechodné, však lze připojit i nepříznivé působení na plíce a na játra (mohou se projevit laboratorně při odběru krve změněnými výsledky jaterních testů). Pro práci v interiéru si proto vybíráme barvy a laky bez těchto účinků. Jistě nemusíme podrobněji připomínat, že si prostudujeme možné zdravotní ohrožení, účinky a první pomoc stejně pečlivě jako barvu, určení, návod k použití a další technická poučení na obalu.
První pomoc
na obalu musí být popsána podle předpisu s diagnosticky zaměřenými varovnými příznaky, s preventivními opatřeními i konkrétním postupem, který pochopitelně vždy dodržíme.

Plasty a oheň
Velmi jedovatým zplodinám hoření a vdechování jsme vystaveni, pokud spalujeme plasty společně s odpadky na otevřeném ohni i v kamnech. Pach sice nedráždí ke kašli, i když jej cítíme, ale je toxický. Pokud se nespaluje velké množství, nedojde k příznakům akutní otravy, přesto delší pobyt při nevysoké koncentraci toxických zplodin v ovzduší může vést k oddálenému poškození plic. Časový interval do prvních příznaků může být i 24 hodin a první známky mohou činit dojem kašle z nachlazení. Obtíže se však rychle stupňují do dušnosti a mohou v kritických případech dosáhnout až tak závažného stupně, že je nutná umělá ventilace. První pomoc: Poučení je jednoduché - nevystavovat se podobnému riziku, které činí nezáludný dojem; varovat děti před zábavou s házením lahví z plastů do ohně, a navíc stát u ohně delší dobu po směru větru.
Pokud má kdokoliv po podobné expozici příznaky oddáleného podráždění dýchacích cest a plic, které připomíná nachlazení, často bez teploty, pátráme po podobné možné příčině. Jakmile ji nelze vyloučit, je na místě odborné vyšetření bez vyčkávání, bez vaření "lipového té" a užívání jakýchkoliv léků proti nachlazení.