První pomoc

Zákeřné houby


Kategorie: První pomoc Cestování První pomoc 
09.červenec 2001
Ve vymýšlení pestrého jídelníčku přicházejí na pořad houby a ryby. Pokud možno vlastní rukou nalezené, připravené a snědené.

Určitě není nutné připomínat, že sbíráme jen jedlé houby, které dobře známe. Kyselé deště v našich lesích vedly ale k mírné změně barevného vzhledu malých muchomůrek zelených, takže houbařům mohou připomínat jedlé houby, dokonce žampiony. I zkušení houbaři je mohou zaměnit. Proto je nutné vědět, že velmi malé množství z jedné drobné muchomůrky zelené je prudce jedovaté pro jaterní buňky, které mohou zcela vypovědět službu. Hrozí jaterní selhání, které se řeší dokonce akutní transplantací jater.
Žaludeční obtíže, celková nevolnost a průjem začnou poměrně pozdě, i více hodin po jídle, po večeři, někdy až ráno, ve dne někdy až po následujícím jídle. Žaludeční obtíže postihnou všechny, kteří jedovatou muchomůrku zelenou v jídle požili.
Časový nástup prvních příznaků je pozdní na to, aby bylo zvracení účinné. V této době jsou již toxiny navázány na jaterní buňky.
První pomoc: Podání aktivního uhlí - 1 lžíce prášku ve 150 ml vody nebo čaje vytvoří suspenzi, kterou je možné podat jako první pomoc. Dalším, a to co nejrychlejším, krokem je povolat odbornou pomoc.

Ryby a jejich úprava
Každý rybář, který se svému koníčku věnuje i na chalupě, si je vědom, že zabitou rybu nelze nechat nevykuchanou v teple a poté z ní nabízet výrobky své kuchyně bez tepelné úpravy. Z nitra střev ryb se může šířit botulotoxin, klasicky nazývaný klobásový jed. Je vytvářen mikroby činnými uvnitř střeva, bez přístupu kyslíku ve vzduchu. Ničí se tepelnou úpravou, takže botulismus, čili otrava botulotoxinem, po tepelné úpravě nehrozí. Botulismus patří mezi těžké, život ohrožující otravy.
Dnešní vzácné případy otravy botulotoxinem se spojují s pochybeními, jako je pozdní vykuchání vnitřností a poté úprava pouhým naložením, příprava pomazánky v mixéru apod.
První pomoc: Všechny případy, kdy jsou akutní zažívací obtíže spojeny s neobvyklými neurologickými projevy, jako je dvojité vidění, vyžadují velmi rychlou odbornou pomoc. Botulotoxin je významně neurotoxický a dvojité vidění je důkazem již pokročilého působení.

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set