První pomoc

Záludnosti stravování


Kategorie: První pomoc Cestování První pomoc 
22.srpen 2002
V rámci první pomoci si dnes něco řekneme o možných nepříjemných překvapeních při letních stravovacích radovánkách i při běžném jídle, které přeci aspoň trochu vybočuje z našich zvyklostí.

Na chalupě většinou vaříme jednoduchá jídla, jíme turisticky při výletě, pečeme s dětmi buřty a brambory. Avšak druhá skupina, která dává přednost volnému času a odpočinku, nebo naopak tvrdé práci, preferuje připravené, upravené a stabilizované potraviny, vakuová balení.
V čem je pro tutu situaci skryta první pomoc?
Všechny stabilizátory, barviva a doplňky jsou sice ověřeny jako obecně netoxické a zdraví nezávadné, ale mohou vést nečekaně a náhle k alergickým projevům.
Svědění očí, zrudnutí spojivek, otok víček, pálení zrudlých uší, které rychle nabudou karfiolového tvaru, kopřivka, chraptivý hlas, hvízdavé dýchání, pocit nucení na stolici a pocit slabosti patří k různým příznakům alergické reakce na některou složku v potravě. Reakce může postihnout v různé formě kohokoliv, i když v dětství nikdy neměl kopřivku, nikdy neprodělal astmatický záchvat, nebyl léčen pro průduškové astma. Může potkat i ty, kteří obdobnou stravu - připravenou z domácích surovin, nepřibarvenou a nestabilizovanou, bez názvu "prodloužená trvanlivost", "trvanlivé" apod. již bez komplikací jedli.
Máme proto zkusit všechny potraviny, které jsme dosud nepoužívali v uvedené formě, raději již doma. Je však pravda, že ani tento postup není plně spolehlivý a reakci nevyloučí. Nelze totiž zabránit vždy tomu, aby si organismus alergii postupně nenavodil, takže reakce vznikne až po několika nekomplikovaných požitích. Pozornost věnujeme proto zejména dětem, které nějakou formu alergie vykazují. Na chalupě se náhle objeví navíc kozí mléko, nebo naopak otevřeme polévky nebo omáčky v sáčku, použijeme nezvyklá koření k úpravě masa pro zahradní gril, ochutnáme místní plísňové sýry apod.
Alergická reakce nejčastěji vznikne do 30 minut, kdy se vstřebá první dávka při potravinové alergii. Není vyloučen ani vznik kopřivky za 90 minut, pokud byl alergen požit na plnější žaludek. Časové údaje je vhodné si zapamatovat, lékař se na ně bude jistě ptát, až se bude alergií zabývat.

První pomoc:
Kopřivka je jistě nepříjemná, zejména pro děti, ale dobře poslouží např. chladivý mentolový ubrousek přiložený na svědící místa.
Otok očních víček a v obličeji jistě nepřispěje k osobnímu sebevědomí, ale v zásadě neohrožuje,
Nejzávažnější stav představují hvízdavá dušnost s přerývanou řečí, suchý dráždivý kašel a chrapot bez jasného hlasu a pocit neklidu až kolapsu s nucením na stolici až s průjmem.
Jsou-li tyto příznaky přítomny, neváháme zavolat záchrannou službu - pro první pomoc máme totiž jen velmi omezené vybavení:
Uložit do polohy se zvýšením dolních končetin asi do výše 50 cm, tj. přibližně na sedadlo židle, a s lehce zvednutým hrudníkem, s opřenými zády, aby bylo dýchání snadnější. Kolem krku lze dát chladný obklad. Časová naléhavost je u všech postižených, ale co nejrychleji musíme reagovat především u školních dětí.
Avšak i poté, kdy se příhoda úspěšně zvládne a překoná, je vhodné navštívit alergologa, který po vyšetření doporučí vhodné vybavení.

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set