Sexuální zdraví

Jaké jsou naše sexuální fantazie


Kategorie: Sexuální zdraví 
29.červen 2001
S denním sněním o sexuálních tématech se setkáváme na každém kroku, u sebe i ostatních. Plodem takového snění je i celá rozsáhlá erotická a pornografická literatura.

Ale sexuální fantazie neobohatily jen literaturu. Vzpomeňme například na monumentální indické "chrámy rozkoše" s fasádami, plnými souložících postav v často velmi krkolomných a v reálu leckdy až neuskutečnitelných polohách. A právě tahle nesmírně inspirativní oblast sexuálního snění se stala předmětem zajímavé vědecké studie.

V časopise The Journal of Sex Research byla publikována studie, v které se američtí autoři, vedení dr.Hicksem, sexuálními fantaziemi zabývali. Tyto fantazie definovali jako "eroticky nebo sexuálně vzrušujující představy, které se objevují v průběhu bdění". Může jít jak o celé příběhy, tak o představy zacílené na určitou sexuální aktivitu. 87 % z 349 osob (věkové rozpětí: 18-70 let) zařazených do studie uvedlo, že v posledních dvou měsících měly takový druh představ. 98% z těchto fantastů byli muži, 80% ženy. Vědce zajímalo, jaký typ osoby v sexuálních fantaziích nejčastěji vystupuje a v jakém vztahu je tato "imaginární" osoba ke snícímu a nakolik souvisí tyto představy se skutečnou nevěrou. Došli k zajímavým zjištěním.

Studie ukázala, že nejčastěji lidé sní o jiném člověku než je jejich současný partner, leckdy v rozporu s tím, co dotyčná osoba považuje za morálně přijatelné. Toto zjištění se týkalo jak mužů, tak žen. Vědci tento typ snění označují jako extradyadické. Zvyšuje extradyadické snění pravděpodobnost skutečné nevěry? Podle autorů tomu tak nemusí být, i když osoby se sklonem k nevěře sní ve větší míře "extradyadicky". K tomuto druhu snění více tíhnou muži. Ženy zato častěji sní o některém ze svých bývalých sexuálních partnerů. Další zjištění (možná pro leckoho ne tak překvapivé): čím delší je trvání současného erotického vztahu, tím větší je pravděpodobnost že dotyčný bude snít o někom jiném. Autoři studie, která je vůbec první prací na téma frekvence extradyadických sexuálních fantazií, doufají, že její výsledky budou užitečné i pro psychoterapeuty pracující s pacienty trpícími pocity viny v souvislosti se svým erotickým sněním. V jedné z dřívějších studií totiž vyšlo najevo, že téměř polovina lidí se domnívá, že (přestože jsou svému partnerovi věrní) "není správné", když se jejich fantazie týkají někoho jiného.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.