Prostata

Včasná diagnóza pomáhá k úspěšné léčbě


Kategorie: Prostata 
28.červen 2001
Prostata je orgán velikosti kaštanu obklopující močovou trubici těsně pod močovým měchýřem.

V prostatické části močové trubice vyúsťují vývody pohlavních cest. Prostata tak zasahuje do činnosti močového a pohlavního systému.Benigní hyperplazie znamená nezhoubné zvětšení prostaty. Změny v prostatě nastávají již po 40. roce věku. Po 50. roce života je postiženo asi 14 % mužů, po 60. roce 24 %, po 70. roce 43 % mužů.
Příčiny změn nejsou zcela přesně známy. Velkou roli hrají mužské pohlavní hormony. Je i velmi obtížné stanovit zásady prevence tohoto onemocnění.
Typická je zpočátku určitá nenápadnost příznaků. Muži je přičítají svému věku, mají strach z onemocnění prostaty. Často se stydí za své problémy a odmítají se komukoliv svěřit.
Onemocnění prostaty, zvláště neléčené, vede ke zhoršené kvalitě života.Celá situace je o to závažnější, že stejné příznaky, jako má benigní hyperplazie prostaty, může mít i rakovina.
Proto základem úspěšné léčby je stanovení včasné diagnózy, která vyžaduje spolupráci pacienta, praktického lékaře a urologa.
Je možné navrhnout určitá obecná doporučení:

  1. klidný životní rytmus - vyloučit nadměrné tělesné i psychické zatížení,
  2. vyloučit výstřelky v jídle a pití (nadměrný příjem alkoholu, zejména v kombinaci s dlouhým sezením, silně kořeněná jídla, silná káva, silný čaj),
  3. pravidelný sexuální styk, vyloučit výstřelky v pohlavním životě, zejména prodlužovaný pohlavní styk,
  4. nepředržovat močení,
  5. vyvarovat se působení chladu (zejména chladné koupele),
  6. udržovat se v dobré fyzické kondici (např. se věnovat pěší turistice),
  7. dbát na dostatečný přívod vhodných tekutin (přibližně 2 litry denně během celého dne - vhodné jsou zejména smíšené čaje: heřmánek, kopřiva, přeslička, vrbovka malokvětá, určitě neuškodí jedno desetistupňové pivo denně nebo dvě deci červeného vína),
  8. cvičit cviky posilující pánevní dno,
  9. pečovat o pravidelnou stolici (vláknina,čerstvá zelenina),
  10. dlouhé sezení přerušovat chůzí (jízda autem, autobusem apod.).

Je nutné vědět, že podobné potíže jako BHP (časté močení ve dne i v noci, oslabení proudu, zpomalené spouštění, přerušované močení, nutnost tlačit při močení, odkapávání až únik moči, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře) mohou způsobit i jiná onemocnění.
Proto jediným skutečně účinným preventivním opatřením i při malých potížích je návštěva urologa, který stanoví přesnou diagnózu, a je-li potřeba, zahájí léčbu.
Dnes je dominujícím způsobem léčby BHP léčba medikamentózní, která vede k normalizaci kvality života. Ve většině případů zabrání i operaci prostaty.

Podle urologa MUDr. Josefa Liehneho

Autor: zpracováno redakčně