Sexuální zdraví

I muži mohou být znásilněni


Kategorie: Sexuální zdraví 
20.červen 2001
Problematika ""sexuálního harašení"" je stále živá, a jak už jsme si zvykli, ve Spojených státech obzvláště.

Ale nezlehčujme to: upřesnění pojmů, jako je "nechtěný sex" a "znásilnění v průběhu schůzky" a sledování výskytu těchto nepěkných věcí není na škodu.

Vědci z univerzity v New Hampshire studovali četnost "nežádoucích sexuálních kontaktů" - od nevyžádaného líbání po znásilnění a srovnali výsledky zjištěné v roce 1988 se situací v roce 2000. Došli k překvapivým výsledkům.

Jako nežádoucí sex definovali situaci, v které se dotyčný snažil zabrzdit vývoj událostí (verbálně, křikem nebo fyzickou obranou) nebo situace, v kterých došlo k sexuálnímu kontaktu pod vlivem drog či hrozbou násilí. V přednášce, prezentované na nedávném výročním zasedán Americké psychologické společnosti uvedla vedoucí autorského týmu dr.Cohnová, že počet "vynucených" sexuálních aktivit mezi americkými vysokoškolskými studenty za posledních 12 let výrazně klesl (z 37 % na 21 %). Jinými slovy: zvýšila se frekvence "konsensuálních" aktivit, tedy těch, s kterými oba partneři souhlasí. Oproti 61 % dotázaných dívek v roce 1988 udávalo takový zážitek v posledním půlroce roku 2000 téměř 77 %. Důvodem může být mohutná a dlouhodobá kampaň proti "sexuálnímu harašení", která změnila přístupy mužů v této oblasti. Zajímavá je i odvrácená strana problému: co muži v roli obětí sexuálního obtěžování?

Podle tohoto průzkumu se jako oběti cítí i muži. 8 % dotázaných studentů prožilo ve sledovaném období "nechtěný sexuální zážitek", přičemž ve 4 % byli dokonce donuceni k sexuálnímu aktu. Je tato skutečnost zapříčiněna i kampaní, vedenou možná poněkud jednostranně proti sexuálnímu obtěžování, kampaní, která muže tlačí do pasivnější role? To je otázka, na kterou si každý musí odpovědět sám.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.