První pomoc

Distorze – podvrtnutí  kotníku


Kategorie: První pomoc Cestování První pomoc 
15.červen 2001
V předchozích částech jsme začali uvádět možnosti úrazu. Dnes budeme pokračovat a připomínat další postupy první pomoci, kterou může zvládnout každý.

Měli bychom si vědět rady, když se nám, nebo někomu v naší přítomnosti na nerovném terénu  podvrtne kotník – lékaři označují úraz jako distorze v hlezenném kloubu. Zranění je velice bolestivé.  Často je doprovázeno i přechodnými celkovými příznaky, jako je zpocení, chvilková slabost až pocit na omdlení, nevolnost, nucení na zvracení a pocit zatmívání před očima. Úvodní bolest se poté na velmi krátkou chvíli zmírní, ale velmi brzy se ohlásí odlišná a narůstající tupá bolest s pocitem tlaku, pnutí, horka. Jakmile sejmeme pevnější botu, už ji pravděpodobně neobujeme. I pro další nejméně 3 dny si připravíme proto volnější obutí.

První pomoc : Kloubní plošky se po podvrtnutí velmi rychle vrátí do svého původního postavení, takže není třeba odborné vyšetřování a ošetřování, pokud zůstane tvar kotníku nezměněn. Nezkoušíme proto jeho  hybnost opakovanými pohyby, nebo dokonce našlapováním. Nejúspěšnější je sednout si na místě nebo o jedné noze s podporou další osoby doskákat k nejbližší lavičce a dát co nejdříve dolní končetinu do vodorovné polohy. Můžeme si kotník osahat, zda jsou jeho tvar i celistvost normální. V průběhu přibližně 30 minut vzniknou samovolně  změny a drobné krevní výrony v kloubním pouzdru i v okolních vazech i viditelné prosáknutí - nevelký otok. Hlezno ve zvýšené poloze co nejdříve obvážeme jemným elastickým obinadlem, které neutahujeme. Prsty musí zůstat dobře pohyblivé, nesmí v nich vzniknout pocit napětí, tuhnutí až bolesti. Přes obvaz, dáme chladivý obklad na prvních nejméně 30 minut nebo s krátkou přestávkou až na dvě hodiny. Po celou uvedenou dobu ponecháme kotník v klidu ve zvýšené poloze.

Pokud nerespektujeme  postup v prvních minutách a desítkách minut, budou tupá bolest a otok trvat nepoměrně déle a v budoucnosti hrozí při větší námaze nohy v nerovném terénu opakující se nepříjemná tupá bolest. Proto je vhodné - mimo popsané ošetření -  si neprodleně vzít přípravek proti bolesti. Ovlivňuje nejen bolest, ale také nežádoucí vnitřní biochemické změny, které vznikají v místě poranění. Doporučuje se skupina ibuprofenová nebo paralenová. (Dospělý 1 - 2 tablety denně, dítě nad 10 let 2krát denně 1/2  tabl.) Nejčastěji se pokračuje v užívání přibližně po 8 hodinách po dobu až 3 dnů.

Nezapomeňte: Léky proti bolesti, mikrotenový sáček, jemné elastické obinadlo
Pro začátek jsme hovořili jen o některých preventivních opatřeních, které Vás zbaví stresu a o drobných poraněních, kterých se na chalupě většinou úplně nevyvarujeme.

Takže souhrn by mohl znít :

Senioři i ostatní, závislí na chronickém užívání důležitých léků,  mají mít tyto léky sebou a mají mít jejich seznam vypsán a uložen u občanského průkazu a karty zdravotní pojišťovny. Telefonní číslo na rodinu optimálně doplňuje tuto informaci.

Na chalupě bychom měli mít hypermangan,  dva balíčkové rychloobvazy, jemné elastické obinadlo. Kostičky ledu a mikrotenový sáček máme zcela určitě i pro jiné účely. Ale přidáme k nim však také léky proti bolestem (ibuprofen, paracetamol), který splní požadavek na zmírnění bolesti i dohodobějších obtíží.

Příště budeme pokračovat úrazy, kterým můžeme být vystaveni, pokud holdujeme jízdě na horském kole nebo na koni, pracujeme s cirkulárkou nebo si opravujeme elektrickou sekačku na trávu.

Postupně se dostaneme nepochybně i k moři a na vysokohorskou lanovku – jednou možná ve stopách Dennise Tita i do kosmu.

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set