První pomoc

Hobby a úrazy


Kategorie: První pomoc První pomoc 
08.červen 2001
V předchozím oddíle jsme se začali chystat na dovolenou. Rady a poučení můžeme pochopitelně využít celoročně.

Poranění prstů a ruky
Všichni, kteří se zabývají rukodělnou hobby činností, jsou vystaveni drobným úrazům, postihujícím nejčastěji prsty rukou. Jsou-li praváci, utrpí nejspíše právě na této ruce tupé poranění z přiskřípnutí, z odření prstů. Druhá ruka pomáhá – a tak na ní jsou častější řezné rány či tupé pohmožděniny z přímého nechtěného úderu - např. kladívkem.

Řezné a sečné rány musí ošetřit lékař, aby zůstala zachována kvalitní schopnost úchopu a přesná funkce ruky. Je-li ostrá rána v ohbí kloubu, na dlani, bude vyžadovat více pohybového klidu než kterákoliv jiná, aby se dobře zhojila bez zbytečně pomalého jizvení širší jizvou, bez časové prodlevy a zbytečně velké bolesti.

První pomoc :
okolí znečistěné rány potřeme dezinfekčním roztokem tak, aby nezatekl přímo do rány. Plochu rány můžeme smočit 3% peroxidem vodíku nebo růžovým roztokem hypermanganu. Peroxid vodíku nesmí být starý. Je-li ponechán na chalupě, ztratí postupně účinnost, kdežto fialové šupinky hypermanganu lze rozpustit vždy na velmi účinný roztok. Ránu nevytíráme, pokud v ní nejsou drobná zrnka písku, piliny ze dřeva či hrudky hlíny. Ty s pomocí růžového roztoku hypermanganu buď opakovaně vypláchneme z rány ven nebo je jemně stíráme.

Je-li rána hlubší a je v ní ještě hlouběji zabodnuta tříska nebo jakékoliv jiné pevné cizí těleso, necháme je přesně v poloze, v níž se zaklínilo. Kolem něj můžeme dát rozstřižený molitan, např.  ze zcela nové, dosud nepoužité  houbičky na nádobí, aby se zabodnuté cizí těleso nepohnulo a neporanilo některou z cév nebo nervů, které jsou na ruce neobyčejně důležité. Cévky na prstech mají totiž charakter tzv. konečných cévek; nevytvářejí síť, v níž by se jejich jednotlivé větve mohly zastupovat v prokrvování. Proto je nutno počítat i s větším krvácením. Špatným ošetřením a podceněním zranění  bychom riskovali špatné hojení a  jizevnaté znetvoření prstů. Jemné nervy ruky jsou základem přesné citlivosti v konečcích prstů a proto nepodceňujeme ani nevelká cizí tělesa, která by je mohla snadno poškodit.

Na ránu přitiskneme polštářek sterilního balíčkového rychloobvazu a obvážeme ruku. Stejně kryjeme ránu s molitanovým věnečkem kolem cizího tělesa, které do rány zbytečně nevtlačujeme.

Přes obvaz můžeme ránu chladit. Předejdeme tak vzniku otoku i nadměrné bolesti. Do mikrotenového sáčku dáme několik ledových kostiček z chladničky, vzduch ze sáčku vytlačíme a zavážeme krček. Polštářek zůstane měkký a lehký a jemně anatomicky dosedne na obvaz celou svou plochou.

Ošetřenou ruku si poraněný drží ve zvýšené poloze, přibližně v úrovni srdce. Může si ji podpírat zdravou rukou nebo pohodlněji mu předloktí zavěsíme do kličky nebo do šátku, třeba i složeného na kravatu a vedeného pod límečkem za krkem.

Bolest ztlumí a většímu otoku zabrání i léky proti bolesti ze skupiny ibuprofenu nebo paralenu. Dospělému podáme 1 tbl., školákovi ve věku kolem 10 let  ½ tablety a doporučíme ji zapít asi 100 – 150 ml mírně oslazeného vlahého čaje nebo neperlivé vody.

Nezapomeňte: hypermangan, obvazové balíčky s polštářkem, alespoň 2 kousky, lék proti bolesti, molitanová houbička, desinfekční roztok k  omytí okolí rány (Ajatin, Septonex) .

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set