Očkování

Nežádoucí účinky: každá mince má rub a líc


Kategorie: Očkování 
10.květen 2000
Cílem očkování je ochránit člověka proti infekčnímu onemocnění. Je pravda, že případná neochota rodičů k očkování dětí pramení zejména z obavy, že po očkování mohou nastat komplikace související s očkovací látkou. Vedlejší projevy, označované jako nežádoucí účinky, mohou být lokálního nebo celkového charakteru.

V posledních dvaceti letech došlo k významnému posunu pohledu na léčiva. Lék (tedy i očkovací látka) musí splňovat podmínky nejen účinnosti, ale také bezpečnosti. Vývoj, příprava, výroba, skladování a distribuce podléhají četným náročným a pravidelným kontrolám, a proto jsou dnešní léky obecně vysoce bezpečné.

Místní reakce
Lokální, tedy místní reakce po podání vakcíny se projeví v místě vpichu. Podle závažnosti se rozlišují lehké a vážné. Vznikají bezprostředně po očkování do 12 až 48 hodin. Mezi lehké lokální reakce patří mírná bolest, otok a zarudnutí v místě vpichu. Vývoj těchto reakcí je příznivý, protože příznaky ustupují během jednoho až dvou dnů. Vážné lokální reakce jsou zatvrdlina nebo dutina obsahující bakteriální hnis (absces) v místě vpichu. Lehké lokální reakce jsou ve srovnání s vážnými reakcemi častější a vznikají zhruba u jedné pětiny očkovaných osob. Závažné lokální reakce se vyskytují velmi zřídka, tedy přibližně u jednoho ze 100 000 očkovaných osob.

Celkové reakce
Vznik celkových reakcí po očkování je závislý na druhu a typu očkovací látky. Celkové mírné nežádoucí účinky představují teplotu nepřesahující 39°C, bolest hlavy, zvracení, průjem, zácpu, zduření lokálních mízních uzlin apod. Tyto reakce se mohou objevit již po několika hodinách nebo do 7. až 10. dne po očkování. Jejich průběh není závažný, příznaky jsou dočasné a po několika dnech vymizí bez následků. Vedle lehkých a mírných nežádoucích účinků mohou po očkování ve velmi ojedinělých případech vzniknout i závažné celkové reakce. Projevují se jako neutišitelný pláč (u kojence nebo batolete) trvající déle než 3 hodiny, horečka, křeče, neurologické příhody apod. Přestože závažné reakce jsou výjimečné (tedy zhruba u jednoho z miliónu očkovaných), je třeba, aby lékař provádějící očkování řádně informoval očkovanou osobu (případně rodiče očkovaného dítěte) o možnosti výskytu reakcí a posoudil zdravotní stav očkované osoby.

Jak zmírnit nebo předejít nežádoucí reakce
Četnost a závažnost nežádoucích účinků je závislá na druhu očkování, na typu očkovací látky, na způsobu podání očkovací látky a na zdravotním stavu očkované osoby. Všechny vakcíny, které se dnes používají, jsou schvalovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv a každá výrobní šarže je velmi přísně a důkladně zkoušena podle kritérií českého i evropského lékopisu. Navíc dojde-li k hlášení více nežádoucích účinků (lehkých i závažných), než je přípustné, distribuce dané výrobní šarže je pozastavena.

Před očkováním je lékař povinen zhodnotit zdravotní stav očkované osoby, zhodnotit možné riziko vzniku alergické reakce na účinnou nebo pomocnou složku vakcíny a posoudit vhodnost očkování. V některých případech lékař posuzuje prospěch očkování vůči možnému ohrožení z infekce například v epidemii apod.

Po podání očkovací látky se obecně doporučuje vyvarovat se fyzické námahy, slunění a jiných stresových situací (tzv. šetřící režim) po dobu 2 až 7 dní podle druhu očkování. Dojde-li ke vzniku závažných nežádoucích účinků, podávají se dodatečně léky zmírňující jejich průběh: léky proti teplotě, bolesti, otoku, léky pro úpravu tlaku apod. Léky předepisuje a doporučuje výhradně lékař. Lehké lokální reakce typu otok, zarudnutí, bolest v místě vpichu se neléčí, ale nechají se samovolně odeznít.

Může být očkování škodlivé?
Správné očkování (původně zabalená očkovací látka podávaná v době její použitelnosti, správný způsob podání vakcíny, dobrý zdravotní stav dítěte nebo dospělé osoby pro očkování apod.) stimuluje imunitní systém očkované osoby, a tím ji chrání vůči infekčnímu onemocnění, aniž by došlo ke vzniku závažných nežádoucích reakcí.

Autor: RNDr. Marek Petráš