Jak přestat kouřit

Odvykání kouření vyžaduje spolupráci s odborníky


Kategorie: Jak přestat kouřit 
01.únor 1999
Na různých místech pracují poradny pro odvykání kouření.

Přehled o poradnách pro odvykání kouření mají v Drogovém informačním centru Státního zdravotního ústavu v Praze (tel. 02/67 08 23 28).

Léky

Existují i některé léky na odvykání kouření. Při jejich používání bývá vhodné konzultovat lékaře. Nejčastěji se používají nikotinové žvýkačky nebo náplasti. V některých zemích se na trhu objevil i nikotinový spray. Taková léčba má smysl u kuřáků, kteří si vytvořili tělesnou závislost na nikotinu. Žvýkačka nebo náplast s nikotinem pomohou tělesnou závislost překonat. Žvýkačku je třeba žvýkat pomalu (např. jedenkrát za půl minuty), aby se netvořily sliny, protože nikotin se vstřebává v dutině ústní, ne v žaludku. Léčba nikotinovými žvýkačkami trvá řadu měsíců, denní dávky (zhruba 8 až 10, maximálně 15 žvýkaček) se po stabilizaci stavu velmi postupně snižují. Pro případ krize je dobré mít žvýkačku u sebe a to i v případě, že někdo používá nikotinovou náplast.

Nikotinové náplasti a žvýkačky se používají místo cigaret. Kdyby je někdo užíval a pokračoval v kouření, nijak by si nepomohl. Nikotinové žvýkačky by mohly být nebezpečné u těhotných, lidí s vážnou srdeční nemocí nebo s vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku. Kouřit cigarety by však právě pro tyto lidi bylo daleko nebezpečnější. V USA se používá také clonidin (Catapresan), což je lék jinak užívaný při léčbě vysokého krevního tlaku a při léčení odvykacích potíží po opiátech.

Akupunktura

K odvykání kouření může být užitečná i akupunktura, nejčastěji na ušním boltci. Drobnou jehlu lze v boltci ponechat přelepenou náplastí i více dní. Akupunktura nezabrání kouřit, ale může snížit touhu po cigaretách.

Hypnóza. Může být prospěšná u lidí, kteří mají pro tento způsob léčby předpoklady, což není každý.

Skupinová terapie umožňuje sdílet mezi členy skupiny zkušenosti s překonáváním závislosti na tabáku a vzájemnou podporu členů.

Kombinování více popsaných léčebných postupů je možné a vhodné. Zvyšuje se tak účinnost léčby.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.