Medicína

Úvod


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Kniha “Jak překonat potíže s alkoholem” navazuje na úspěšnou publikaci “Týká se to i mne?”. Od jejího vydání v roce 1992 nastal další pokrok při léčení závislostí a získali jsme nové zkušenosti.

Text bylo proto možné na mnoha místech rozšířit a prohloubit. Věřím, že také tato kniha najde čtenáře mezi lidmi, kteří chtějí problémy s pitím překonat, i mezi těmi, kdo těmto lidem pomáhají.

To, že svépomocné příručky jsou pro lidi, kteří mají problémy s alkoholem velmi prospěšné, přesvědčivě dokazují zahraniční odborné práce. Myšlenku přeložit některou ze zahraničních příruček jsem ale zavrhl. Při překonávání problémů s alkoholem je totiž nutné brát v úvahu národní zvláštnosti a kulturní odlišnost. Před časem jsme se spolu s našimi pacienty zamýšleli nad tím, které národní rysy Čechů a Slováků mohou pomoci překonávat problémy s pitím. Dospěli jsme k závěru, že sem patří:

    1. Schopnost se znovu a znovu zvedat a znovu a znovu bojovat o lidskou a národní důstojnost.

    2. Pružnost, šikovnost, řemeslná zručnost, tvořivost. Schopnost podívat se na věci z jiné stránky a tvořivost jsou při překonávání problémů s alkoholem neocenitelné.

    3. Tradice. Ještě za Rakouska-Uherska vznikl v Čechách Abstinentní svaz, k jehož členům patřil i T. G. Masaryk. Už v minulém století působily na Slovensku Spolky miernosti, v jejichž programu byla zdrženlivost vůči alkoholu. Abstinence nebo zdrženlivost vůči alkoholu se v Čechách i na Slovensku tradičně spojovaly s vlastenectvím. Jenom pro zajímavost dodávám, že spotřeba alkoholu byla ve třicátých letech v Československu zhruba třetinová v porovnání s dnešním stavem.

Doufám, že tato příručka pomůže především lidem, za jejichž pomoci vznikala - těm, kdo hledají cestu k lepšímu a zdravějšímu životu - a jejich rodinám.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.