Problémy s alkoholem

Sebeobrana abstinenta aneb Třináct způsobů, jak odmítat alkohol


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Proč je důležité odmítat se dá ukázat na příkladu. Pan A se kdysi vracel s výplatou v kapse z práce domů. Na zastávce potkal kamaráda Lojzu. Lojza ho přemluvil, aby zašli na “jedno”. Pan A nezůstal u jednoho a nezůstal u piva.

Vyhnutí se
Rychlá odmítnutí
Zdvořilá odmítnutí
Důrazná odmítnutí
Královská odmítnutí

Co následovalo, si můžete snadno představit. Skončilo to ztrátou peněz i občanského průkazu. Pan A před tím necítil potřebné odmítat alkohol, a proto se to nenaučil. Pro inspiraci a povzbuzení panu A připomínám několik slavných lidí, kteří alkohol nepili za zásady: T. G. Masaryk, Gándhí, Tomáš Baťa, Plánička, Albert Einstein, Willy Brandt, Robert Fischer nebo Ayrton Senna.

Následující způsoby odmítání se hodí nejen závislým na alkoholu. Použijete je i při odmítání cigaret nebo drog. Dovednosti odmítat použijete i tehdy, když na vás někdo vznáší nepřiměřené požadavky, nebo kdyby vás chtěl dostat do maléru.

Teď už ale k věci. Jak odmítat? Rozpoznání rizikových situací souvisí se zdánlivě nevýznamnými rozhodnutími. Už to, že rozpoznáte nějaký “večírek” nebo “oslavu” jako rizikové, je důležité. Můžete se vyhnout nebo na zvládnutí situace připravit.

Vyhnutí se
Je to prosté: Rizikové situaci, kdy by vám někdo alkohol nabízel, se prostě vyhnete. Souvisí to samozřejmě se zdravým životním stylem, aktivitami neslučitelnými s alkoholem a s vyhýbáním se nevhodné společnosti. Do situace, kdy by vám někdo nabízel, se většinou ani nedostanete.

Rychlá odmítnutí
Rychlé způsoby odmítání jsou založeny na tom, že s lidmi, kteří vás ohrožují, nemá smysl se zaplétat. Nebezpečnou situaci rychle ukončíte. Je to vhodné hlavně tam, kde vám na nabízejícím příliš nezáleží.

Nevidím, neslyším aneb Ignorování nabídky: Nabízejícího ignorujete. Je jakoby průhledný, nemusíte se na něj ani podívat, jdete pryč.

Odmítnutí gestem: Nejčastěji se bude jednat o zavrtění hlavou nebo odmítavý pohyb rukou. Situaci zase rychle ukončíte.

Prostě říci NE! (nebo o něco zdvořilejší “Nechci!”): I zde situaci rychle ukončíte. K základním právům člověka patří určité věci odmítnout a nevysvětlovat. Ne můžete zesílit zavrtěním hlavy a klesající hlasovou intonací. Hlavně ve formě “nechci” častý způsob odmítání.

Zdvořilá odmítnutí
Zdvořilé způsoby odmítání jsou vhodné hlavně u lidí, na kterých vám záleží a s nimiž si chce udržet dobré vztahy.

Odmítnutí s vysvětlením: Použijete, jestliže chcete tomu, kdo nabízí, říci, že odmítáme alkohol, ale ne jeho osobu. Příklad: “Ne, doktor mi to zakázal a nedělá mi to dobře.”

Nabídnutí lepší možnosti: Nabízíte nějakou lepší možnost, např. kávu, pozvání domů místo sezení v hospodě apod. Na to pan A. zareagoval: “No jo, mohl jsem Lojzu i s jeho ženou pozvat k nám. Manželka by je docela ráda viděla.”

Převedení řeči jinam: Opět celkem jednoduché. Krátce odmítnete a začnete se bavit o něčem, co by člověka se kterým se bavíte, mohlo zajímat.

Odmítnutí s odložením: Lidé ho používají poměrně často. Někdy se tím myslí skutečné odložení (“Ne, dneska to nejde, jsem tu autem.”). Jindy se odmítnutí s odložením používá ve významu zdvořilého ne (“Ne, někdy jindy.”)

Důrazná odmítnutí
“Jsou typy, že by vymámily z jalový krávy tele,” poznamenal pan A. “Nějaký silnější způsob odmítání byste neměl?” Ale ano, jsou i silnější způsoby odmítání.

Porouchaná gramofonová deska: Porouchaná gramofonová deska, jak známo, může dokola opakovat jednu větu. Vůbec při tom nemusíte poslouchat, co vám druhý říká. Příklad:
“Pojď na jedno.”
“Nechci!”
“Přece by ses nebál ženy?”
“Nechci!”
“Dáme jedno a půjdem domů.”
“Nechci!”

Odmítnutí protiútokem: Namísto omlouvání se a vysvětlování, řeknete druhému, co se vám na jeho chování nelíbí nebo mu uštědříme nějakou dobrou radu, např. “Starej se o sebe!”.

Královská odmítnutí
Jsou zvlášť cenná, proto jsme je nazvali královskými.

Odmítnutí jednou provždy: Používá se hlavně tehdy, chcete-li předejít tomu, aby vám dotyčný nabízel alkohol v budoucnu. Je tedy velmi užitečný u lidí s nimiž přicházíte často do styku (spolupracovníci, sousedé, příbuzní apod.) Příklady:
“Ne díky, co jsem s pitím přestal, cítím se lépe.”
“Nechci, s pitím jsem skončil, nedělalo mi to dobře.”

Odmítnutí jako pomoc: Tímto odmítnutím chrání člověk vlastní zdraví i zdraví nabízejícího. Příklad:
“Já už nepiju, a ty s tím také raději přestaň, dokud je čas.”

A ještě poznámka. Pokud byste museli mluvit s lidmi, kteří jsou pod vlivem alkoholu, buďte opatrní. Alkohol zvyšuje agresivitu a podstatným způsobem se podílí na násilných trestných činech (bývá zjišťován v těle pachatelů i obětí). S opilým člověkem mluvte spíše tichým a klidným hlasem. Tón hlasu je často důležitější nežli to, co říkáte.

Způsoby odmítání a způsoby zvládání psychické závislosti jsem pro vás heslovitě shrnul v v další části knihy tak, aby se lépe pamatovaly.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.